Pintér és Kásler: ők államosítják a háziorvosi ügyeleteket

Drasztikusan átszabja a háziorvosi rendszert a kormány

Az orvosok rendkívüli béremelése után most a háziorvosi ügyeletek átszabására készül kormány, legalábbis ez olvasható ki a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. A program megvalósítási határideje 2022. december 31-e, vagyis több mint két évet ad magának a kormány arra, hogy átalakítsa a háziorvosi rendszert. Az egész projektet két miniszter koordinálja majd, Pintér Sándor belügy- és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter.

Előzményként érdemes megemlíteni azt a fideszes javaslatot, amit korábban Lipők Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője nyújtott be, akinek indítványát a fideszes többségű szabolcsi közgyűlés megszavazta, és úgy határoztak, hogy megküldik azt Kásler Miklósnak és Varga Mihály pénzügyminiszternek – számolt be róla a Magyar Hang.

Az előterjesztésben a szabolcsi fideszesek a háziorvosi ügyeleti feladatok államosítását és olyan szabályozás kialakítását kérik, ami „nem teszi lehetővé a háziorvosok ügyelet alóli felmentését”.

A kormány a Magyar Orvosi Kamarával is egyeztetett nemrég a háziorvosi rendszer átalakításáról. Itt derült ki, hogy Pintér Sándor már ismertette a kamara vezetésével az alapellátás átalakításával kapcsolatos kormányzati terveket.

A terv szerint mintegy 1000 praxisközösségbe szervezné a kormányzat a nagyjából 6500 házi-, és gyermekorvosi praxist

– derült ki még múlt héten a Népszava birtokába került törvényjavaslatból.

Járásonként, illetve a fővárosban kerületenként 2-6 praxisközösség jönne létre, ennyi fedné le az adott területi egységet. Egy ilyen praxisközösségbe átlagosan hat háziorvos, házi-gyermekorvos valamint az ő munkájukat segítő egyéb szakemberek – ápolók, dietetikusok, életmód tanácsadók, pszichológusok, gyógytornászok – dolgoznának együtt.

Ha ez megvalósul, kiderülhet, hogyan lehet kevesebb orvossal minél több szolgáltatáshoz (szűrésekhez, egészségmegőrzést segítő programokhoz) segíteni a lakosságot.

-olvasható a kiszivárogtatott törvényjavaslatban.

A Népszava információi szerint egy-egy praxisközösség 36 millió forinttal több finanszírozáshoz jutna évente.

(Kiemelt kép: Forrás: MTI/Soós Lajos)

Valódi Hírek