Müller Cecília nélkül tartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs (+videó)

A szokásosnál viszont így sem tudtunk meg többet a magyar járványhelyzetről.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos hivatali elfoglaltság miatt hiányzott az Operatív törzs mai sajtótájékoztatójáról. Helyette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője közölte a legfrissebb járványügyi adatokat, amelyekről ebben a cikkünkben mi is részletesen beszámoltunk.

A sajtótájékoztató során kiderült, az eddig koronavírusban elhunyt 1259 magyar áldozat hat százalékának nem volt semmilyen krónikus vagy alapbetegsége.

Miközben hazánkban meredeken emelkedik az elhunytak száma, Galgóczi azt hangsúlyozta, hogy

összességében idén sem nagyobb a halálozások száma, mint az elmúlt tíz évben.

Jelenleg 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25 kórházban 201-en vannak lélegeztetőgépen. 14 gyereket kórházban ápolnak, de közülük egy sem szorul intenzív kezelésre.

Az operatív törzs jelenleg 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 176 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Ami az influenzát illeti, Galgóczi Ágnes mindenkit kért, hogy oltassa be magát, a COVID-19 ellen ugyanis az osztályvezető elmondása szerint a három- és a négykomponensű vakcina is védelmet biztosít.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón közölte, hogy 16 esetben intézkedtek a tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt. A szórakozóhelyek 23 óra utáni kötelező zárva tartásával kapcsolatban 10 esetben volt szükség rendőri beavatkozásra. Emellett a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karanténban lévőket.

25 203 személy van hatósági házi karanténban.

Az újságírói kérdésekből megtudhattuk, hogy Magyarországra történő beutazás esetén a határon megvizsgálnak mindenkit. Ha az illető nem koronavírusos, akkor 10 nap karantén következik, melyből 2 negatív teszt esetén szabadulhat.

Továbbá kiderült, hogy:

az összes fertőzött 4,6 százaléka egészségügyi dolgozó.

(Kiemelt kép: Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek