Leáll az ország: Kijárási korlátozást és boltzárat vezetnek be Csehországban

Ha nem lépnek azonnal, novemberre összeomlik az egészségügyi rendszer.

Az alapvető fontosságú boltokon kívül minden üzletet és szolgáltatást bezárnak – jelentette be Andrej Babis miniszterelnök a cseh kormány ma délelőtti rendkívüli ülésén.

Az eddigi óvintézkedések Csehországban nem hozták meg a várt eredményt, holott október eleje óta szükségállapot van érvényben.

A járvány így is gyorsan terjed, ezért a kormány szerint még radikálisabb lépésekre van szükség, mert különben a prognózisok szerint november elején összeomlik a cseh egészségügyi rendszer.

Csütörtöktől kezdve radikális korlátozásokat vezetnek be.

Eszerint:

  • bezárják az alapszükségleti termékeket árusító boltokon kívül az összes üzletet és szolgáltatást.
  • korlátozzák a lakosság szabad mozgását. Kivételt képez a munkahelyre való eljutás, a szükséges bevásárlás és az egészségügyi központok felkeresése.

Szerda reggeltől országszerte nem csak a zárt helyeken, de a köztereken és a gépkocsikban is kötelező lesz a maszk viselése. Ez alól kivétel, ha kizárólag családtagok vannak együtt, illetve ha az emberek sportolnak.

November elejéig zárva maradnak az iskolák, a vendéglők, a klubok, és szüneteltetik a kulturális, valamint sportrendezvények megtartását is.

Andrej Babis miniszterelnök elnézést kért a lakosságtól és a vállalkozóktól az intézkedések okozta problémákért, de hangsúlyozta, hogy „a döntést a lakosság életének védelme érdekében” hozta meg a kormány.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint a fertőzés reprodukciós rátája Csehországban 1,37-1,47 között mozog.

A hatóságok korábban azt közölték, hogy a közéletet és a gazdasági életet korlátozó intézkedéseket akkor függesztik fel, ha ez a mutató 0,8-ra csökken.

A legfrissebb adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma a cseheknél meghaladja a 113 ezret.

Az egészségügyi minisztérium honlapján közölt kimutatás szerint kedden 11 984 új fertőzöttet igazoltak.

Bár az esetek többségében a fertőzés vagy a betegség lefolyása enyhe, a kórházakban kezeltek száma meghaladja a 4000-et, a súlyos esetek száma 634, közülük több mint 300 ember lélegeztetőgépre szorul. A halálos áldozatok száma 1619-re emelkedett.

A járvány tetőzése november 3. és 11. között várható – jelentette ki a cseh miniszter. A hatóságok szerint a kórházak rövidesen rendkívüli nyomás alá kerülnek, ezért Prágában már épül egy tábori kórház 500 férőhellyel.

Valódi Hírek