188-an vannak lélegeztetőgépen coviddal, a felük élheti túl (+videó)

Az esetszámok további növekedésére kell számítani.

Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján kijelentette, hogy a második hullám emelkedő szakaszában vagyunk, az esetszámok további növekedésére lehet számítani, ezért fokozott figyelemmel kell a szabályokat betartani.

Az emelkedést alátámasztják a hivatalosan kiadott adatok is: az elmúlt 24 órában újabb 1478 magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így 47 768 főre emelkedett az aktív esetek száma.

Meghalt 31 újabb beteg, velük együtt

1173 főre

nőtt az elhunytak száma.

Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 32 283, akik közül 1896 beteg szorul kórházi ellátásra és 188 beteg van lélegeztetőgépen.

A tájékoztató elején Müller elmondta, nincs változás a rizikótényezőkben: továbbra is a daganatos, érrendszeri vagy anyagcsere-betegségben szenvedők közt a legmagasabb a halálozási arány.

Hozzátette, a légúti betegséggel küzdőknél súlyosabb tüneteket produkálhat a vírus, az influenzásokhoz hasonlóan kétoldali, súlyos, vírusos tüdőgyulladást is kaphatnak.

Éppen ezért kiemelten fontos az ingyenes influenza-védőoltás.

A tisztifőorvos elmondta: még több oltóanyagot szereztek be, hogy mindenkinek jusson, aki úgy érzi, „oltakozni szeretne”.

Újságírói kérdésre hozzátette, az oltóanyag beadására előzetes időpontegyeztetés szükséges a háziorvossal, ez azonban senkit se tántorítson el az oltás beadatásától. Müller javasolta, hogy a koronavíruson már átesett idősek is kérjenek védőoltást, hiszen két külön betegségről van szó.

Müller elmondta: az eddigi protokoll szerint a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, de számos antigén alapú tesztet fejlesztettek ki, melyek az aktuális fertőzöttséget mutatják ki.

Ezeket a teszteket a Nébih bevizsgálta, és pozitivitás esetén hatékonynak mutatkoztak, így egy újabb diagnosztikai eszköz van a kezükben. Ezzel jelentősen lerövidül a teszt eredménye.

Az új napi adatok alapján az elvégzett koronavírus-tesztek

több mint 15%-a pozitív lett,

ezzel háromszorosan meghaladtuk a WHO 5%-os határértékét, mely alatt a vírus még kontrol alatt tartható.

Ennek ellenére Müller Cecília az RTL Klub azon kérdésére, hogy mit kívánnak tenni most, hogy a második hullámban a legrosszabbul teljesítő országok közt van Magyarország, azt felelte, a WHO elemzései alapján a középmezőnyben vagyunk.

A Mindenszentekre is kitért a tisztifőorvos. Mint mondta, sokan indulunk ezen az ünnepen útnak, gyakran tömegközlekedéssel, és találkozunk rég nem látott szeretteinkkel.

Nagyon fontos, hogy ekkor is igyekezzünk minél nagyobb távolságot tartani és viseljük a maszkot a temetőkben kialakult tömegben is és természetesen tartsunk magunknál kézfertőtlenítőt és azt gyakran használjuk.

Müller Cecília mindenkit „megnyugtatott” a lélegeztetőgépre kerüléssel kapcsolatban: Szlávik János főorvos tájékoztatása alapján ugyanis a lélegeztetőgépre kerültek 50 százaléka túléli, ez szerinte nemzetközileg is magas arány.

Videó:

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/337830907282190

Valódi Hírek