Lesittelték a fél neonáci pártot Görögországban, a pártvezér 13 év börtönt kapott

Nem úszták meg.

Szerdán Görögországban börtönbüntetésre ítélték az Arany Hajnal Párt vezetőit bűnszervezet működtetéséért és gyűlölet motiválta bűncselekmények elkövetéséért.

Összesen 64 ember ellen folyt az eljárás, beleértve a párt teljes vezetőségét.

Többek között a párt elnöke, Nikos Mihaloliakos is 13 év börtönbüntetést kapott.

Nikos Mihaloliakos / fotó: Aljazeera

Gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották a szintén párttag Yiorgos Roupakias-t is, aki egy görög antifasiszta rappernek, Pavlos Fyssas-nak oltotta ki az életét még 2013-ban.

A párt tagjai a gyilkosság után kerültek előzetes letartóztatásba, miután a rapper halála után széleskörű tüntetések hatására a görög kormány szervei nyomozást indítottak az arany hajnalosok ellen.

A párt további tagjai 5-7 éves börtönbűntetés kaptak, bűnszervezetben való részvétel miatt. A bíróság a héten fog tárgyalni ezeknek az ítéleteknek az esetleges felfüggesztéséről.

Az Aljazeera athéni riportere, John Psaropoulos azt mondta, hogy „a bíróság az ügyészség javaslatai alapján járt el. A büntetéseket ezeknek alapján szabták ki, nem enyhítettek és nem is súlyosbítottak rajtuk, kivéve a gyilkos esetében.”

Az Arany Hajnal párt 2012-ben, a görög gazdasági válság csúcsán jutott be először a parlamentbe, többek közt annak köszönhetően, hogy a görögök korrupció és pénzügyi megszorítások miatti dühére apelláltak.

A ítéletet követően demonstrálók százai üdvözölték a nagy jelentőségű döntést.

(aljazeera.com)

 

Valódi Hírek