Müller Cecília: Egy hét alatt 9 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban

Már 52 szociális intézményben jelen van a járvány.

Az Operatív Törzs kedd délelőtti sajtótájékoztatója egy meglehetősen sokkoló hírrel indult: a járvány kezdete óta még soha nem volt ilyen magas a halálozások száma, mint az elmúlt 24 órában: elhunyt 28 beteg, ezzel 996-ra emelkedett az új típusú koronavírus magyarországi áldozatainak száma.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos azonban hangsúlyozta: “minden esetben, kivétel nélkül nyomon követhető volt valamilyen krónikus betegség”. A szokásos szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések mellett több elhunyt is valamilyen anyagcsere-betegségben (cukorbetegség, köszvény) szenvedett – mondta a tisztifőorvos.

Noha a fertőzések száma napról napra jelentősen növekszik, Müller szerint érdemes heti bontásban kezelni az esetszámokat, így figyelhető meg legjobban a járvány görbéjének változása. Ha az ajánlás alapján a heti bontást nézzük, akkor a tisztifőorvos szerint jól látszik, hogy

a 41. héten 9 százalékkal (600 fővel) nőtt a fertőzések száma az előző héthez képest.

Müller rávilágított arra is, hogy a fertőzés most már valóban minden korosztályt érint, a 14 éven aluli gyermekek körében is terjed, noha tény, hogy az idősebb generáció tagjai közt több a megbetegedés.

Az Operatív Törzs 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el oktatási szünetet, összesen 130 osztálynál és 3 teljes iskolában van digitális oktatás érvényben.

Az oktatási intézményeken kívül a szociális egységekben is tovább növekszik a fertőzöttek száma.

Jelenleg 52 szociális intézmény érintett, 640 pozitív gondozottat tartanak nyilván. Közülük 156-an szorulnak kórházi ellátásra és 37 halálesetet tartanak nyilván.

A gyógyulási folyamat időtartamáról azonban továbbra sincsen iránymutató adat, bár természetesen a gyógyultak utánkövetése folyamatos – mondta Müller, aki hangsúlyozta a D-vitamin fogyasztás fontosságát is.

Szerinte az őszi-téli hónapokban sokkal kevesebb D-vitamin jut a szervezetünkbe, ezért fontos, hogy rendszeresen szedjük azt, a mennyiségről viszont tanácsos a háziorvosunkkal egyeztetni.

Az elmúlt 24 óra összesített adatai a következők: az igazoltan aktív koronavírusos betegek száma 27 113 fő, 1519 beteg van kórházban, közülük 160-an lélegeztetőgépen. Kedden 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést és 28 beteg halt meg.

https://www.facebook.com/120370174702378/videos/340212193733314/

Valódi Hírek