Müller Cecília: Éneklés közben is aeroszol cseppecskék távozhatnak az orrból

Ne fáradjunk bele a higiénés szabályok betartásába – kéri a tisztifőorvos.

Hétfőn is megtartották az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóját, melyen Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette az új járványügyi adatokat.

Ezek alapján hétfőre virradóan 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel

38 837 főre

nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

26 832 főt tartanak nyilván aktív fertőzöttként. Kórházi ápolásra 1418-an szorulnak, 154-en vannak lélegeztetőgépen.

14 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában, ők 55 és 78 év között lévő személyek.

Müller tájékoztatja szerint valamennyien valamely magyar népbetegség egyikében (krónikus szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek, anyagcsere zavarokban, tüdő- és asztmatikus problémákban) szenvedtek.

A tisztifőorvos továbbá azt is elmondta, hogy a betegek tünetei az egészen enyhe, a közepes és a rendkívül súlyos közt mozognak. Hozzátette, teszteket, laboratóriumi vizsgálatokat folyamatosan végeznek és egyre több a gyógyultak száma is.

Müller Cecília kérte, hogy ne fáradjunk bele a higiénés szabályok betartásába, hiszen csak így tudjuk a járványgörbét laposítani.

Kiemelte a maszk megfelelő hordásának lényegességét is, vagyis hogy maszkkal az orrunkat is takarjuk el, hiszen a lélegzéssel is ki tud jutni a vírus és fertőz.

Hangsúlyozta az éneklés fokozott veszélyességét, hiszen e közben is aeroszol cseppecskék távozhatnak az orrból.

A tisztifőorvos említést tett arról az elektronikus mintavételi űrlapról is, mellyel egyszerűbbé és gyorsabbá kívánják tenni a mintavétel kérését a háziorvosoknak.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Remdesivir gyógyszer a kórházakban rendelkezésre áll, ezzel cáfolva Sváby András azon híradását, mely arról szólt, hogy az egészségügyben hiánycikké vált a gyógyszer.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy az idősotthonokba is bekerült újra a vírus, de szerencsére a legtöbb ott élő tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel rendelkezik. Az idősotthonok lakói közül 130-an vannak kórházban jelenleg és 35-en hunytak el a második hullámban.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy bár a második hullám elején javarészt a fiatal korosztály kapta el a vírust, mostanra már ismét az idősebb korosztály vált a legveszélyeztetettebbé.

Müller kitért arra az egészségügyi etikettre is, mely szerint igyekeznek

minél később lélegeztetőgépre tenni a betegeket,

mert úgy tűnik, így jobbak a túlélési esélyek.

Videó:


.