Müller Cecília: Nincs a Szuperkupa-meccshez köthető gócpont

Itt a hétfői operatív törzs.

Vasárnapról hétfőre 905 új koronavírusos beteget regisztráltak, 11-en hunytak el, közülük 9-en szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Müller szerint a járvány felszálló ágában vagyunk, még jellemzően a fiatalabbak körében terjed a Covid-19, de már az idősek és a krónikus betegségben szenvedők is egyre többen fertőződnek meg.

649 beteget ápolnak kórházakban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.

A kijelölt COVID-kórházakban is egyre nő a fertőzöttek száma, ezért a dolgozók egy részét más szolgálati helyekre vezényelnek. Igyekeznek ugyanis a koronavírusos betegeket koncentrált helyeken ellátni, ahol minden feltétel rendelkezésre áll – tette hozzá a tisztifőorvos.

21 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 64 osztályban és 4 teljes iskolában pedig digitális oktatásban tanulnak tovább.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy az elmúlt hétvégén 24 személy ellen intézkedett a rendőrség, akik nem hordtak maszkot a tömegközlekedési eszközökön.

A rendőrök a hétvégén négy olyan esetben jártak el, amikor 23 óra után is az alkalmazottakon kívül mások is tartózkodtak a szórakozóhelyeken.

Megtudhattuk továbbá, hogy a kormány döntése értelmében november 1-jéig érvényes a visegrádi országokra érvényes utazási könnyítés. Az erről szóló rendelet hétfőn megjelent a Magyar Közlönyben is.

Az országos tiszti főorvos fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kültéri és beltéri piacokon is ajánlja a maszk hordását. Majd közölte, pénzügyi akadálya sosem volt a PCR-teszt elvégzésének. Kizárólag nagyon ritka esetekben kell hatósági árat fizetni érte.

Elhangzott az is, hogy az egészségügyi intézményeknél mindig két hétre elegendő védőeszköz van raktáron.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, nem veszélyes, ha valaki beadatja magának az influenza elleni védőoltást, még akkor sem, ha koronavírus-fertőzött. Sőt, kifejezetten ajánlja a 65 éven felülieknek és azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek.

A tiszti főorvos azzal zárta a mai tájékoztatását, hogy mindenkit megnyugtatott, nincs a Budapesten rendezett Szuperkupa-meccshez köthető gócpont. A járványügyi adatok alapján egyébként sem köthető a koronavírus terjedése a rendezvényekhez.

Videó:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 5.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. október 5., hétfő

.

Valódi Hírek