Gulyás: Marad a határzár, lesz influenzaoltás, jön a gazdasági visszaesés

Kormányinfó.

A szeptember elsejei ugrásszerű fertőzésszám-növekedés megállt, hosszabb ideje napi 600-1000 fő közötti az új fertőzésszám – ezzel az optimista kijelentéssel kezdte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányifót, majd ismertette a szerdai kormányülés döntéseit.

  • A kormány a határzár egy hónappal meghosszabbítja. Gulyás szerint ugyanis „csak így tudjuk megóvni az országhatáron belüli szabadságot”.
  • Maradnak a maszkviselésre vonatkozó eddigi szabályok.
  • Októbertől lesz ingyenes, mindenki számára elérhető influenza elleni védőoltás.
  • Az iskolai lázmérés októbertől tényleg kötelező.

A kormány annyi munkahelyet teremt, amennyit a járvány elvisz – ismételte meg a rommá koptatott orbáni frázist a kancelláriamiszter.

A kormány arra számít, hogy idén a GDP csökkenni fog, a visszaesés mértékénél a Pénzügyminisztérium legutóbbi hivatalos tájékoztatása az irányadó a kormány számára – ez éves szinten

5 százalékos

visszaesést jelent.

Gulyás azt állította: eddig 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány a különféle támogatások révén.

Egyelőre nincs döntés az orvosi béremelésekről. Tárgyalási alapnak a Magyar Orvosi Kamara javaslatát tekintik, további részletekről azonban nem tudott tájékoztatni.

A hálapénzről is szó esett, mert a Kamara azt kéri, hogy az legyen bűncselekmény. Gulyás szerint ma nem minősül bűncselekménynek, ha utólag adja a beteg a pénzt.

A Kormányinfón szóba került a közfoglalkoztatottak bére is, azonban döntés még nem született. Gulyás azt ígérte, hogy az idei évben lesz ilyen döntés, és még jövőre emelkedni fognak a közfoglalkoztatotti bérek. Ennek mértéke azonban még nem meghatározott.

Nem lesz viszont alapjövedelem, elfogadhatatlan ugyanis a kormány számára, hogy munka nélkül is lehessen pénzt kapni, mert abba tönkremegy az ország.

Nincs szükség a különleges jogrendre – közölte a miniszter, aki azt szeretné, ha ez így is maradna. Erről a kormány dönthet, ha a járványhelyzet indokolja.

Ha az operatív törzs tesz javaslatot a közterületi maszkviselésre, a kormány megfontolja azt, de Nyugat-Európában sem ész nélkül vezették be ezt – válaszolta egy kérdésre Gulyás.

Az uniós újjáépítési alapról Gulyás elmondta, hogy Magyarország azt javasolja: tárgyalják újra kormányközi alapon az országok Magyarország kihagyásával, és ebben az esetben lemondunk a forrásokról és a hitelről.

Szerinte a magyar kormánynak elfogadhatatlan a jelenlegi jogállamisági feltételrendszer, így ebben a formában a javaslatcsomag is.

Videó a teljes kormányinfóról:


.

Valódi Hírek