Müller Cecília: Gyűjtsük külön a szennyest, ha egyik családtagunk házi karanténba kerül!

Ma sem maradtunk jótanácsok nélkül.

Kedden is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában

851

újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt újabb 8 beteg, közülük a legfiatalabb egy 60 éves férfi. Több mint 19 ezer aktív eset van az országban.

Müller Cecília szerint az első hullámban az volt a cél, hogy a járványt ellaposítsák, hogy kevesebb beteg zúduljon hirtelen az egészségügyre. A második hullámban viszont a vírus közösségi terjedését kell megfékezni.

A tisztifőorvos bizakodó, szerinte az elmúlt hetekben csökkent a járvány terjedésének üteme.

Müller Cecília részletezte, hogy a regisztrált új esetek

  • közel 25 százalékát teszi ki a 20–29 éves korosztály,
  • a 30–65 éves korosztály 43 százalékra tehető,
  • és csupán 15 százaléknyi a 65 év felettiek aránya.

A 14 éven aluliak aránya rendkívül kicsi, kevés gyermeket érint a pozitivitás: egyelőre 4 százalék körüli a gyerekek fertőzöttségére vonatkozó adat.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy nagyon sokan vannak hatósági házi karanténban, a családoknak nem könnyű pszichésen elviselni az akadályozottságot.

Müller elmondta, hogyan tegyünk, ha egy családtagunk kerül karanténba: ha nincs lehetősége az elszigeteltségre, nagyon vigyázzon rokonaira, családtagjaira. Viseljen maszkot, ha elhagyja a szobáját, ne fogadjon látogatókat, ne gerjesszen további kontaktokat.

Ha a családban koronavírus-fertőzött van, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a család többi tagja ne fertőződjön meg.

„Ne használjunk közös háztartási eszközöket, azt javaslom, gyűjtsük külön a szennyest is, legyen külön törölköző, gyűjtsük külön a szemetet, legyen otthon is elég fertőtlenítő. A klórtartalmú fertőtlenítőkre érzékeny a vírus, hipós vízzel elpusztítható”

– hangzottak Müller Cecília keddi praktikái.

Videó:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. szeptember 29.)

Operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. szeptember 29.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. szeptember 29., kedd

.

(via)

Valódi Hírek