Az Európai Bizottság elnöke határozottan kiállt a Fidesz által támadott Věra Jourová mellett

Ideges a Fidesz, mert szerdán jön a jogállamisági jelentés.

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztosban, az Európai Bizottság alelnökében.

Ezt Dana Spinant, az uniós bizottság szóvivője közölte a brüsszeli testület kedd déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő kijelentette, hogy Ursula von der Leyen nagyon szorosan együtt működik Věra Jourovával és teljes a bizalma iránta.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Věra Jourovát. Hozzátette: az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni.

Emlékezetes, hogy Věra Jourová egy múlt pénteki interjúban „beteg demokráciát” emlegetett Magyarország kapcsán, ami után megindult a fideszes össztűz az uniós biztos ellen.

Jourová egy másik uniós biztossal együtt már hónapok óta dolgozik egy minden tagállamra kiterjedő jogállamisági jelentésen (bírósági rendszer függetlensége, fékek és ellensúlyok, médiaviszonyok, korrupció elleni küzdelem).

A jelentést szerdán mutatják be, így Orbénék már előre próbálják hitelteleníteni a rájuk nézve vélhetően elmarasztaló jelentés szerzőjét.

(MTI / Portfolio / Nyugati Fény)

Valódi Hírek