A Semmelweis Egyetem megmutatta egy harmincas férfi tüdejét, aki két hétig volt lélegeztetőgépen

A férfinek semmilyen társbetegsége nem volt.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a COVID-19 megbetegedés szövődményeire – írja pénteki posztjában az egyetem.

A pénteken bemutatott, 30-as éveiben járó, társbetegséggel nem rendelkező férfi beteg légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett az egyetem sürgősségi osztályán.

Mint írják:

„A beteg felvételekor készült mellkas-CT vizsgálat (1. nap) súlyos COVID-19 tüdőgyulladást mutatott.

Gyorsan romló légzési státusza miatt még aznap intenzív terápiás osztályra és lélegeztetőgépre került. Antivirális és szteroid kezelés, valamint rekonvaleszcens plazma adását követően állapota javult.

Kontroll CT (8. nap) felvételen javuló státusz látható, de még lélegeztetés szükséges (tubus látható a légcsőben nyíllal jelölve). A gépi lélegeztetés befejezésére a 13 nap után vált lehetségessé. A hosszú lélegeztetést követően rehabilitáció és rendszeres légzéstorna indult.

A 2D CT képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, amely a 3D képeken lila részekként ábrázolódik. A világos területek a vírus-tüdőgyulladás által érintett területek láthatók.”

fotó: Semmelweis Egyetem OKK

A #SemmelweisOKK rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a #koronavirus okozta…

Közzétette: Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika – 2020. szeptember 24., csütörtök

.

Valódi Hírek