Kiderült: 4700 forintos darabáron vette a kormány a koronavírus-teszteket

Mégis úgy spórolnak vele, mintha arany lenne.

Ujhelyi István közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz, hogy megtudja: hány darab, koronavírus kimutatására alkalmas tesztet vásároltak és mennyiért.

Most megérkezett a beszerzést intéző külügyminisztérium válasza, eszerint:

  • 2 043 280 darab tesztet vásároltak,
  • összesen 9 580 639 177 forintért,
  • azaz darabját átlagosan 4689 forintért.

Mint ismert: a tesztelés hatósági árát Orbán Viktor a múlt héten 19 500 forintban rögzítette, a fenti adatból az látszik, hogy ebből mennyi lehet az anyagköltség.

A teszteket szállító cégek közül az egyiktől (GR Technologies) korábban több mint hatezer darab lélegeztetőgépet is vásárolt a kormány, ahogy a Pro Concept Kft. is szállított járványvédelmi eszközöket már tavasszal is a külügynek.

A három további beszállító a Climonix Inc., a Speciál 99 Külkereskedelmi Kft. és a Primer Design Ltd., ezek a cégek eddig nem jelentek meg a külügy üzleti partnerei között.

Ujhelyi szerint továbbra sem átláthatóak a kormány beszerzései, és szerinte az egészségügyi eszközöket nem a külügynek, hanem az egészségüggyel foglalkozó tárcának kellenek intéznie.

Mint megírtuk: az ellenzék egységesen azt követeli, hogy az állam ingyen tesztelje a lakosságot, a DK pedig népszavazási kezedményezést is benyújt a kérdésben.

(via)