Zárt térben mindenki hordjon maszkot – szólított fel Müller Cecília zárt térben, maszk nélkül

Elkezdődött a második évad.

Három hónapos kihagyás után szombaton visszatért az operatív törzs sajtótájékoztatója. A 11:30-ra meghirdetett esemény egy órás késéssel indult, ám emiatt a jelenlévők közül senki nem kért elnézést.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte, hogy három hónappal ezelőtt is tudták, hogy csak nyugvópontra jutott a járvány, de nem ért véget, és lehetett tudni, hogy lesz második hullám.

Müller azt állította: a második hullám természete eltérő a tavaszi hullámétól, ezért a kezelése is eltér ettől.

A tisztifőorvos szerint ma már sokkal többet tudni a vírusról, mint tavasszal, és éppen ezért most egy másik stratégiát alkalmaznak.

Müller szerint a második hullámban jellemzően a fiatalok érintettek a pozitív eseteket tekintve, és náluk a betegség tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel zajlik le. Ugyanakkor a vírust tovább tudják adni a magas kockázatúaknak, azaz időseknek vagy a krónikus betegségben szenvedőknek.

A védekezésnek most az a célja, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük: ezt szolgálják a mostani szabályok, és a cél, hogy most a járvány ne bénítsa meg az egész országot – mondta Müller Cecília.

Kifejtette: hétfőtől kiterjedtebben ellenőrzik a maszkviselést, nemcsak a tömegközlekedésen, de mindenféle nyilvános, zárt helyen viselnie kell mindenkinek a maszkot.

Ezentúl sállal vagy egyéb ruhadarabbal sem elég eltakarni az arcunkat, csak a maszkot fogadják el.

„A lényeg az, hogy a maszkot jól viseljük” – mondta Müller Cecília maszk nélkül, a zárt térben tartott tájékoztatón.

Érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, és fontos, hogy a kézmosásra is figyeljünk oda. Fontos szabály, hogy akinek bármilyen felső légúti tünetei van, ne menjen közösségbe – tette hozzá.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller mindenkit megnyugtatott, hogy lesz elég kórházi ágy, lélegeztetőgép, valamint személyzet a betegek kezelésére.

Videó:

ÉLŐ: Visszatérnek Müller Cecíliáék – tájékoztató a magyar vírushelyzetről

ÉLŐ: Visszatérnek Müller Cecíliáék – tájékoztató a magyar vírushelyzetrőlA tervezett kezdés: 11:30

Közzétette: atv.hu – 2020. szeptember 19., szombat

.
(444.hu / atv.hu / Nyugati Fény)