Bruck András: „Orbán egyedül a fiataloktól tart – most bebizonyíthatják, hogy joggal”

Előrehozott vizsga.

Kaja, víz, takaró… ha bármi kell szóljatok – Alföldi Róbert ezekkel a szavakkal állt az egyetemük épületébe tegnap éjjel magukat elbarikádozó színművészetisek mellé.

Valójában nekik egyetlen dologra van szükségük, de arra mindennél jobban: szolidaritásra.

Ha Magyarországon létezne szolidaritás, már rég nem lenne Orbán-rendszer, létre se jöhetett volna, és Vidnyánszky se lenne az a hatalomba beleőrült színházi szörnyeteg, amivé az évek során vált.

Aki ettől kezdve az egyetem minden hallgatójában személyes ellenséget fog látni, s akivel ezután végképp lehetetlen lesz bármilyen együttműködés.

Épp ezért elképzelhetetlen az események más kimenetele, mint vagy-vagy.

Nem tudom, a színművészetisek tudják-e, hogy Vidnyánszky (vagy a megbízottja) Orbánnal a háta mögött fog cselekedni és beszélni: zsarolni, ígérni, fenyegetőzni, manipulálni, hazudni, és hogy Orbán aligha lesz hajlandó visszavonulót fújni.

Egyrészt, mert nem szokása, másrészt, mert ennek az egyetemnek a megregulázása régi terve az ő illiberális államának.

A szabad művészet minden diktatúra rémálma. A szolidaritás lehet hát a zsarnokok ellen felkelt fiatalok egyetlen reménye, mindenekelőtt szolidaritás egymással.

Ha az egyetemen belül megoszthatók és egymás ellen fordíthatók lesznek, akkor napokon belül vége nemes megmozdulásuknak.

De nagy szükségük volna a többi egyetem hallgatóinak a szolidaritására is – számukra ez afféle előrehozott vizsga volna.

Egyszerre sokkal könnyebb és nehezebb, mint bármely általuk korábban megismert vizsga.

Orbánt nem érdekli sem az írók, sem egyetlen más értelmiség csoport tiltakozása, aláírásgyűjtése, akár százezer is összegyűlhet belőlük, egyedül a fiataloktól tart.

Ők viszont most végre bebizonyíthatnák, hogy joggal. Annál is inkább, mert a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsa, jövője az ő sorsuk, jövőjük is.

Bruck András

Előrehozott vizsgaKaja, víz, takaró… ha bármi kell szóljatok – Alföldi Róbert ezekkel a szavakkal állt az egyetemük…

Közzétette: Bruck András – 2020. szeptember 1., kedd

.

Valódi Hírek