Matolcsy: Ezt az évtizedet megnyertük

Méghozzá az elmúlt 100 év legjobb teljesítményével.

A Növekedés.hu-n jelent meg Matolcsy György jegybankelnök legfrissebb cikke, amelyben arról ír:

„A Trianon utáni száz esztendő utolsó tíz évét, a 2010-2019 közötti évtizedet megnyertük, ráadásul az elmúlt 100 év legjobb teljesítményével.

Ezzel belépőt nyertünk a 21. század megnyerésére. Magunk mögött hagytuk az 1990-2010 közötti átmenet két évtizedét és jól kezdtük a következő hatvan év első húsz évét. Ez jó, de nem elegendő a 2030-ig előttünk álló évtized megnyerésére.”

Matolcsy szerint ehhez jól kell kezelnünk a 2020-as évek kockázatait, különösen a következő három kihívást:

  • a legfontosabb a társadalmi együttműködés megőrzése és a politikai stabilitás fenntartása,
  • Hosszútávon fenntartható felzárkózási modellt kell építeni. A mai magyar gazdasági modell már jelentős mértékben ilyen, de még sok a hiányzó láncszem. Matolcsy szerint a legfontosabb, hogy még nem rendelkezünk világos jövőképpel. Azt javasolja, hogy ez legyen Ausztria gazdasági fejlettségi szintjének, életszínvonalának és életminőségének utolérése.
  • Erős a kísértés, hogy feladjuk az „Egyensúly és növekedés” bevált receptjét. A magyar gazdaságtörténetben példátlan pénzügyi forrásbőség lép fel az EU-ból, az MNB programjai révén, a bankrendszerből, valamint a családi és vállalkozói megtakarításokból. Átmenetileg el lehet engedni a költségvetési hiányt és az államadósságot, de 2022 után kötelező lesz visszafordulni.

(via)

Valódi Hírek