Müller Cecília bejelentette: Megérkezett a vírus második hulláma

Kinyaralta magát a NER-elit, jönnek a szigorítások.

„Egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az elhunytak száma szinte változatlan. A megbetegedések száma az egész világon emelkedik, a járvány második hullámának idejét éljük” – közölte vasárnap délután az MTI-vel Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos szerint a relatíve alacsony halálozási arány annak köszönhető, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe.

Hozzátette: megnőtt az egyéni felelősség a járvány elleni védekezésben.

Müller szerint az esetszámok főként

„a külföldről való behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek”,

ezért szeptember elseje után meg kell akadályozni a behurcolást, és fontos, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe – jelentette ki.

Mindehhez képest különös igazán, hogy Orbán szeptemberben

több ezer külföldi drukkert

akar beengedni az országba, csak hogy bizonyítsa a Puskás Aréna létjogosultságát.

Mint megírtuk: a kormány a napokban jelentette be, hogy szeptember 1-től Magyarország lezárja határait. Külföldieket csak különlegesen indokolt esetben engednek be,

nyilván egy focimeccs ilyen.

A külföldről hazatérő magyarokat eközben 14 napos karantén várja, amit két, itthon elvégzett negatív koronavírus-teszttel lehet kiváltani, ezt az embereknek maguknak kell fizetniük (a tesztek darabja több tízezer forint).

A külföldi drukkerektől azonban elfogadják a külföldi igazolást is.

A napokban derült ki, hogy a fél kormány karanténba vonult, miután egy NER-es házibulin ott volt Hollik István, akiről kiderült: beteg. Márpedig ez nem külföldön történt, Hollik állítása szerint nem is járt idén külföldön.

A legfrissebb hír szerint egy óbudai óvodában is felütötte a fejét a járvány, emiatt akár 70 kisgyerek is érintett lehet.

Eközben Kásler miniszter nyugodt: azt nagyvonalúan engedélyezte, hogy továbbra is lehessen telefonon receptet kérni a háziorvostól, arra azonban nincs ötlete, mi lesz, ha a tanévkezdést követően iskolák tucatjaiban jelenik meg a járvány – miközben épp tisztifőorvosától tudjuk, hogy most a fiatalok a legveszélyeztetettebbek.

Kapcsolódó cikkeink:

Bejutott a koronavírus egy óbudai óvodába, 70 gyerek lehet érintett

.

Friss: A DK az UEFA-hoz fordul a budapesti Szuperkupa-döntő miatt

.

Valódi Hírek