Bejelentették: 67 ezer forintnyi koronát kap minden cseh nyugdíjas az áremelkedések miatt

Mert az időseket jobban sújtotta az infláció, mint a dolgozókat.

Rendkívüli 5000 cseh koronás (67 500 forintnak megfelelő) nyugdíj-kiegészítést kapnak idén decemberben a cseh nyugdíjasok.

A két kormánykoalíciós párt, az ANO és a CSSD megállapodásáról Andrej Babiš kormányfő és Jan Hamáček első kormányfő-helyettes tájékoztatták a közvéleményt.

Hamáček kijelentette: a kormány ezzel a juttatással szeretné támogatni a nyugdíjasokat, akiket a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett áremelkedések jobban sújtottak, mint a dolgozókat.

Míg országos szinten a vásárlói kosár árindexe 3,4 százalékkal emelkedett, addig a nyugdíjasok speciális vasárlói kosara 3,9 százalékkal lett drágább Csehországban.

Andrej Babiš kormányfő elmondta: az egyszeri juttatás értéke mintegy 15 milliárd koronát (202,5 milliárd forintot) tesz ki.

Csehországban 2,4 millió ember kap öregségi, és további 419 ezer rokkantsági nyugdíjat.

Jana Maláčová szociáldemokrata munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a nyugdíjasokat a társadalom többségénél jóval nagyobb mértékben érintették negatívan a koronavírus-járvány következményei, ezért a nekik nyújtott rendkívüli kormányzati támogatás megalapozott.

Valódi Hírek