Rengetegen vonultak utcára Minszkben, a hadsereg készen áll a tüntetők elleni fellépésre

Fokozódik a nemzetközi helyzet.

A belorusz hadsereg alakulatai az ígérethez híven, nagy erőkkel vonulnak fel Minszkben a vasárnapi tüntetések helyszínein.

A minszki hősi emlékmű környékére érkező alakulatok nagy területen kezdtek meg szétbontakozni a tut.by belarusz hírportál jelentése szerint.

Viktor Khrenyin belarusz védelmi miniszter közölte, hogy

„a tüntetőknek többé nem a rendőrséggel, hanem a hadsereggel kell szembenézniük.”

Már most rengetegen tartanak a Függetlenség tér felé Minszkben a Radio Szvoboda közvetítése szerint, de Grodnoban és Vityebszkben is gyülekeznek.

A Tut.by legalább 100 ezer főre, a Nexta 200 ezer főre becsüli a minszki tüntetők számát.

fotók: tut.by

Mára Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására óriástüntetéseket szerveztek ellenzéki csoportok Belorusszia-szerte, de a tervek szerint azok csak

a kora esti órákban kezdődtek volna.

A belorusz védelmi minisztérium vasárnap nyilatkozatot tett közzé, melyben nyíltan megfenyegette az ellenzéki tüntetőket.

be fogja vetni a hadsereget ellenük,

ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót (amely színeket az utóbbi időkben gyakran látni ellenzéki tüntetéseken).

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során. Ezért mától kezdve ezeket a helyeket a saját védelmünk alá helyezzük”

– közölte a minisztérium a közösségi oldalán.

A tüntetések azóta tartanak, hogy Alekszandr Lukasenko „megnyerte” az elcsalt választásokat, eddig legkevesebb három tüntető halt meg tisztázatlan körülmények között.

(tut.by / mérce.hu)

 

Valódi Hírek