Mindent tudni akarnak dolgozóikról a Fidesz-média vezetői: Családtagjaikról is kérdezik őket

Totális belső megfigyelés alatt állnak a propagandisták.

A Media1.hu médiapiaci szaklap birtokába jutott az a belső levél, amelyben a Mediaworks vegzálja munkavállalóit. A cég a fideszes médiaszörny, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) részeként működik. Ehhez az alapítványhoz tartozik a kormánypárti média lényegében összes szerkesztősége.

A Mediaworks most arra utasítja munkavállalóit, hogy nyilatkozzanak esetleges összeférhetetlenségükről – akár hozzátartozóik miatt is.

A levélben a „közelmúltban bevezetett, és a Társaság valamennyi munkavállalójára egyformán és kötelezően érvényes Üzleti etikai kódex 13. fejezetére” hívják fel a figyelmet, amely az összeférhetetlenséggel kapcsolatos irányelvet foglalja össze.

A levelet aláíró Dr. Páldi Tamás szervezetfejlesztési vezérigazgató-helyettes azt kéri a munkavállalóktól, hogy

gondosan olvassátok el és mérlegeljétek, hogy az alábbiak alapján végeztek-e olyan tevékenységet, vagy van-e tudomásotok valamely hozzátartozótok olyan tevékenységéről, amely az összeférhetetlenség bármely ismérvét kimeríti, vagy annak látszatát keltheti.”

Az esetleges összeférhetetlenségről augusztus 31-éig nyilatkozniuk kell a dolgozóknak.

A Mediaworks Üzleti etikai kódexe szerint a munkavállalóknak gondosan kerülniük kell minden olyan helyzetet,

amelyben személyes érdeke, külső tevékenysége vagy kapcsolatai a vállalat érdekeivel ütköznek, vagy annak látszatát kelthetik.

A dolgozóknak vagy el kell kerülniük az összeférhetetlenséggel járó helyzeteket, vagy aktívan kezdeményezniük kell azt, hogy azokat a Társaság értékelje.

A kérdéses helyzet engedélyezéséről vagy elutasításáról a Társaság vezetősége az összeférhetetlenségi eljárás lefolytatását követően dönt.”

Az idézett fejezet szerint összeférhetetlenséget eredményeznek és összeférhetetlenségi vizsgálatot igényelnek a következő helyzetek:

  • A dolgozó vagy hozzátartozójának részvétele olyan vállalkozás tevékenységében, amely a Mediaworks versenytársa, vagy a Mediaworks tevékenységi területén, vagy ahhoz kapcsolódó egyéb területen működik.
  • Tanácsadói, vezető tisztségviselői vagy vezetői pozíció betöltése olyan vállalkozásban, amely a Mediaworks tevékenységi területén, vagy ahhoz kapcsolódó egyéb területen működik.
  • Szolgáltatás nyújtása más vállalkozásnak vagy szervezetnek díjazás ellenében.
  • A Mediaworks nevében üzleti tevékenység folytatása a dolgozó hozzátartozójával, vagy olyan vállalkozással, amellyel a dolgozó hozzátartozója kapcsolatban áll.
  • A dolgozó vagy hozzátartozója által befektetés vagy tulajdonrész megszerzése olyan vállalkozásokban, amelyek a Mediaworks-szel üzleti kapcsolatban állnak, vagy amelyek megvásárlása a Mediaworksnek érdekében állhat.
  • A levélben kifejtik, hogy az összeférhetetlenség megléte nem jelenti automatikusan az Üzleti etikai kódex megsértését – de az összeférhetetlenség eltitkolása igen.

(Media1.hu nyomán / címlapképünkön a Medaworks-portfólióba tartozó Figyelő hetilap korábbi munkatársa, Deák Dániel)

Valódi Hírek