Több mint negyedmillió forintért ad oktatási tanácsokat egy cég az állami pénzből kitömött elitiskolának

Az intézményt ma még zömmel állami és helyi költségvetési forrásokból tartják fenn.

Iskolát akartam, nem gyermekmegőrzőt” – ezzel indokolta az egyik szülő, miért hagyták ott egy év után a Debreceni Nemzetközi Iskolát, annak ellenére, hogy a busás tandíj megfizetése nem okozott gondot nekik – írja a Népszava. Rajtuk kívül még három másik család döntött így.

A 2019/2020-as tanévet az óvodai és az első-második osztályban összesen 66 gyerek zárta. Több távozó a fegyelmet kifogásolta, az iskolának egyelőre nincs túl nagy presztízse. Sokan az újgazdag gyerekek egyfajta „játszóterének” tartják, ahol a szülők a befizetett pénzükért az oktatáson túl is különféle elvárásokat fogalmaznak meg a tanárok felé – írta a lap.

Az iskola előtt több minibusz is áll, melyek a gyerekeket szállítják oda és vissza. Ezért a szolgáltatásért az iskola egy külső vállalkozónak buszonként

havi 152 ezer forintot fizet.

Minderről Varga Zoltán debreceni DK-s országgyűlési képviselő beszélt. Tavaly ősszel több kérdést is feltett az akkori igazgatónak az iskola gazdálkodásáról. Az ekkor adott válaszokból derült ki például az is, hogy egy Education Paradigms nevű cég alkalmanként napi 700 angol fontért, vagyis közel 270 ezer forintért ad oktatási tanácsokat az intézménynek.

A Népszava megjegyzi: ezzel önmagában nem lenne gond, ha az iskola magánpénzből működne, de az „elitsulit” ma még zömmel

állami és helyi költségvetési forrás tartja el.

A tandíjakból az első évben 130-150 millió forint folyt be az iskolát fenntartó, jelenleg az önkormányzat többségi, valamint a Debreceni Egyetem és egy helyi oktatási profilú nonprofit cég kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központhoz.

Közpénzből viszont ennek

több mint dupláját teszi be

támogatásként a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat.

A lap megtudta azt is, hogy a 2020/21-es tanévre eddig 48 új tanuló szüleivel kötött szerződést az iskola, és további 7 új tanuló szerződéskötése van folyamatban. Így – írják – előreláthatóan az összlétszám tanévkezdéskor meghaladja majd a 100 főt.

A létszám azért lényeges, mert számítások szerint az intézmény akkor lenne önfenntartó, ha legalább háromszáz diák járna oda egyszerre. Az előzetes üzleti tervek alapján négy-öt év alatt kellene elérni ezt az állapotot, de, ha marad az eddigi átlag évi ötven-hatvan jelentkező, akkor ez a megtérülési idő szerintük biztosan csúszni fog.

A DK-s Varga Zoltán egyébként korábban azt javasolta, nyissák ki az intézmény kapuit a szegény, de tehetséges tanulók előtt. Noha az intézmény rendelkezik ösztöndíj-programmal is, de az ellenzéki politikus szerint sokan nem is hallottak erről.

Valódi Hírek