Mi folyik itt? Durva verések és kínzások nyomai látszanak a kiszabadult belarusz tüntetőkön

Ezt a diktátort csókolgatja Orbán.

Emberi jogi szervezetek szerint egyre több bizonyíték utal rá, hogy a rendőrség brutálisan bánt azokkal az emberekkel, akiket a vasárnap óta tartó, Lukasenko-ellenes tüntetések során tartóztattak le.

A parlamenti felsőház szóvivője, Natalia Kochanova csütörtökön egy televíziós bejelentésben azt mondta, az elnök elrendelte a tömeges letartóztatások kivizsgálását, hozzátéve: körülbelül ezer letartóztatott tüntetőt már elengedett a rendőrség.

Később a főváros Okresztina utcai fogházához megérkezett Alekszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette, hogy minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

A rendőrségi brutalitást számtalan fotó bizonyítja.

A tüntetők a Nexta nevű üzenetküldő program segítségével osztottak meg fotókat az összevert testükről. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a fogva tartottak beszámoltak róla: , hogy az őrizet egy pontján meztelenre vetkőztették és megverték, és nemi erőszakkal fenyegették őket.

Eközben tovább tüntetnek Fehéroroszországban. Csütörtökön nők alkottak élőláncot több városban, akik békésen, virágokkal demonstráltak. Hozzájuk csatlakoztak orvosok is, akik

a kórházakban a sérülteket látva kezdtek tiltakozásba.

Az ország legnagyobb vállalatai közül sokban letették a dolgozók a munkát. A közmédia munkatársai is sorra mondtak fel.

Késő este visszatért az országba a választást megnyerő Lukasenko, aki a választás napján repült el hirtelen Törökországba.

(444/BBC/24/MTI)

Valódi Hírek