Mérő László: Orbán bukni fog 2022-ben

Az ELTE professzora szerint a magyar miniszterelnök alkatilag képtelen békét teremteni az országban, mert csak háborúban érzi jól magát.

„Orbán Viktor nem közönséges szélkakas, hanem olyan, aki mindig arra fordul, amerre holnap fog fújni a szél”

– mondta Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora a 24.hu-nak adott interjújában.

Mérő szerint egy ilyen szélkakas pontosan ugyanannyit forgolódik, mint a normál szélkakas, tehát hosszabb távon egy szavában sem lehet megbízni, és ez a szörnyű benne. De eddig tízből kilencszer eltalálta, hogy merre érdemes fordulnia.

Noha Orbán azt hirdeti, hogy a kormány sikerrel legyőzte a koronavírust, Mérő szerint érdemes megnézni, hogy mit is tett konkrétan a miniszterelnök.

A legmarkánsabb intézkedés a kijárási korlátozás volt – ami szerinte valójában nem volt korlátozás –, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a vírushelyzetnek sincs még vége.

Mérő László emlékeztet, hogy rövid idő alatt rengeteg ember veszítette el a munkáját, és ha gazdasági visszaesés lesz, azzal Orbánnak nehéz lesz mit kezdenie, hiszen eddig csak konjunktúrában kormányzott, és ebben „hatalmas mázlija volt”.

„Nem tudom, mekkora recesszió várható a járvány miatt, de mikor 2022-ben azt fogja elemezni, hogy miért bukott meg, úgy vélem, nem gazdasági okai lesznek.”

– mondja a szakember, aki szerint Orbán 2022-ben megbukik, például az Index miatt, amit hiba volt beszántani, inkább el kellett volna viselnie.

„Nemcsak nekem hiányzik, hanem azoknak is, akik pont azért hajlandók szavazni még mindig a Fideszre, mert annyira még nem rossz az ország; nincs itt diktatúra, hiszen az Index is szabadon működhet.”

– fogalmaz Mérő, aki azt viszont nem érti, hogy a tömegesen felmondott újságírók miért késlekednek a következő lépéssel, a folytatást szerinte azonnal meg kellett volna csinálni.

Mérő László beszélt arról is, itthon a béke hiányzik a legjobban, és Orbán örökbérletet válthatna a hatalomra, ha képes volna konszolidálni Magyarországot.

Csakhogy erre alkatilag képtelen, mert a magyar miniszterelnök csak háborúban érzi jól magát.

(A teljes interjút megtalálod a 24.hu-n)

Valódi Hírek