Putyin szerint Oroszországban jelentették be az első koronavírus-vakcinát

Ezen kívül még hat oltóanyag van versenyben a világon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden bejelentette a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését.

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben.

Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát” – mondta.

Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma a kedden közölt hivatalos adatok szerint.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok, Brazília és India után.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) július 31-én hat olyan koronavírus elleni vakcinajelöltet tartott számon, amelyek már a tesztelés utolsó fázisában vannak. Ezek az alábbiak:

  • az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszerészeti cég készítménye,
  • a kínai Sinovac vállalat vakcinája,
  • a Vuhani Biológiai Termékek Intézete és a kínai Sinopharm által fejlesztett oltás,
  • a Pekingi Biológiai Termékek Intézete és a Sinopharm vakcinája,
  • az amerikai Moderna és az Amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének készítménye,
  • a német BioNTech, a kínai Fosun Pharma és az amerikai Pfizer védőoltása.

Amúgy a magyarok közel fele nem oltatná be magát a vírus ellen – ez derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból, amelynek az eredményeit kedden közölték.

FRISSÍTÉS:

Életveszélyes is lehet Putyin hirtelen csodavakcinája – Aggódik a tudományos világ

.

(MTI)

Valódi Hírek