Gusztustalan: Orbán az Európai Unióval szemben is a véres kezű Lukasenkót védte (+videó)

Már leplezetlenül Putyin ügynökeként bomlasztja az EU-t.

Fehéroroszországban hétfőn is folytatódnak a tüntetések a vasárnapi példátlan rendőri brutalitás ellenére.

Sokan azt várják az Európai Uniótól, hogy keményebben lépjen fel Alekszandr Lukasenko, Európa utolsó diktátora ellen.

Bár a rendőrség elképesztő brutalitással lépett fel a tüntetők ellen, akik az elcsalt vasárnapi választás után több tucatnyi városban vonultak utcára, nem adják fel.

Ma este helyi idő szerint 7 órakor folytatják a megmozdulásokat, Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki elnökjelölt pedig, aki toronymagasan nyert azokban a szavazókörökben, ahol nem csalták el a voksolást, keddtől általános sztrájkot hirdetett.

A legnagyobb acélművekben, a zhlobini BMZ vállalatnál részleges munkabeszüntetést hirdettek, a hír bejelentése után rögtön megjelent a rendőrség a vállalatnál. A lengyelországi központú Belsat televízió megerősítette a sztrájk tényét.

A példátlanul brutális vasárnap esti rendőri fellépésben több tucatnyian sérültek meg és a belügyminisztérium közlése szerint 3000 embert tartóztattak le, egyharmadukat a fővárosban, Minszkben.

Egyre többen követelnek kemény fellépést és állásfoglalást az Európai Uniótól.

Az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk a Twitteren azt írta: csodálja a tüntetők bátorságát, hogy véget vessenek a diktatúrának, s minden európai, illetve a világban is sokan a tüntetőkkel vannak.

Három holland politikai párt közös levélben követelte az ország külügyminiszterétől, ne ismerje el a fehérorosz választási eredményt.

Barátok közt: Orbán Viktor és Alekszandr Lukasenko

Ennek tükrében felettébb figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor két hónapja, június 5-én Minszkben járt a fehérorosz diktátornál és

megtiszteltetésnek nevezte,

hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. Azt közölte szó szerint:

„régóta tartoztunk ezzel a látogatással”.

Jelezte, hogy Lukasenko utoljára 1994-ben járt Magyarországon és reményét fejezte ki, hogy ez változni fog.

Orbán szerint a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös.

A magyar kormányfő reményét fejezte ki, hogy találkozója előrelépést jelent a két ország viszonyában.

Ami pedig különösen sajátos kijelentés volt a magyar kormányfőtől az Európa utolsó diktátoránál tett látogatása során, Orbán Viktor kijelentette:

„Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat”.

A két hónappal ezelőtti találkozóról videó is készült, amit Orbán büszkén osztott meg a Facebookján:

86. Első magyar miniszterelnöki látogatás Belaruszban // 86. First Hungarian prime ministerial visit to the Republic of Belarus

86. Első magyar miniszterelnöki látogatás Belaruszban // 86. First Hungarian prime ministerial visit to the Republic of Belarus

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. június 5., péntek

.

(Népszava / Nyugati Fény)

Valódi Hírek