Tiltakozásba kezdenek a Színművészeti hallgatói, miután a Fidesz-maffia megszállta az egyetemüket (+videó)

Nem fogadják el a nyakukra ültetett kuratóriumot.

Egészen addig terveznek tiltakozni a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, amíg a kormány nem veszi figyelembe a kéréseiket az egyetem szervezeti átalakításával kapcsolatban – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Mint mondták: az Innovációs és Technológiai Minisztérium erre még nem reagált, de az egyetem hallgatói önkormányzata elengedhetetlennek tartja az érdemi párbeszédet a felek között.

Az államiból augusztus elején alapítványi tulajdonba kerülő egyetem új kuratóriumának elnöke a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila lett, az új vezetést azonban nem volt hajlandó elfogadni az egyetem diáksága.

Közösségi oldalukon közzétett közleményükben azt írták, feltételeik

– melyek szerint az öttagú kuratóriumba három tagot jelölhessen az egyetem szenátusa, két tagot pedig a minisztérium –

nem teljesültek.

Az egyetem új kuratóriumi tagjainak hírére több egyetemi oktató is bejelentette lemondását.

Sérelmezték továbbá, hogy az általuk összeállított listáról és az egyetem dolgozói közül senki sem kapott kurátori szerepet.

Csernai Mihály, az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke az RTL Híradójának elismerte, hogy jogilag eszköztelenek, egyelőre megmozdulásokban gondolkoznak.

Június végén, július elején többször is tiltakoztak a Színművészeti hallgatói, legutóbb július harmadikán a Parlament épülete előtt, amikor a ház elfogadta azt a törvénytervezetet, aminek értelmében az intézmény alapítványi tulajdonba került.

Videó:

.

(via)

Valódi Hírek