Elfogyott a pénz: Egy hónap alatt kiürülhet az álláskeresők segítésére létrehozott kassza

Még a közmunkaprogram felpörgetését sem voltak képesek megoldani.

Egy félév alatt elköltötte a kormány a munkaerőpiaci kiadásokra szánt előirányzat több mint 83 százalékát, így az év hátralévő részére már csak nagyjából egy hónapra elegendő pénz maradt erre.

A hivatalos adatok szerint márciustól július végéig több mint

112 ezren veszítették el az állásukat.

A valós szám ennél jóval magasabb lehet, mivel nem mindenki regisztráltatja magát álláskeresőként a munkaügyi hivataloknál. Regisztráció nélkül azonban a munkanélküli nem igényelheti – az egyébként mindössze három hónapig járó – álláskeresési ellátást sem.

Noha a kormány a gazdasági válság, és a rengeteg új munkanélküli hatására sem fontolta meg a munkanélküliek hosszabb idejű segélyezését, plusz támogatás nélkül is meglepően sokat kellett a 112 ezer új álláskeresőre költenie Orbánéknak.

Az államháztartás június végi mérlege alapján eddig nagyobb költséget jelentettek a kormánynak az úgynevezett passzív kiadások a Nemzeti Foglalkoztatási Alapon belül, mint az egyéb tételek, többek között a közfoglalkoztatási programok.

A közmunkaprogram felpörgetését is ígérte korábban a kormány, de ezt még nem valósították meg eddig.

Csak júniusban 29,4 milliárd forintot fordított a kormány ezekre a kiadásokra. Ez annyira kiugró tétel, hogy 2006-ig visszamenőleg egyetlen hónapban sem volt még csak hasonló nagyságú kiadás sem erre.

Hogy is mondta Orbán Viktor? „Annyi állást teremtünk, ahányat a járvány elvesz„. A jelek szerint ez eddig nem sikerült.

(mfor.hu nyomán)

Valódi Hírek