Szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével

Emberöltőkre.

Új, átfogó szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével. A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője írta alá pénteken Budapesten.

Semjén Zsolt a köszöntőjében arról beszélt: a szerződés

„emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően”

rendezi mind jogilag, mind anyagilag a Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét és társadalmi szerepvállalását.

Hozzátette: a szerződés a méltányosság jegyében rögzíti, hogy a Hit Gyülekezetét társadalmi feladatellátásához az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos támogatás illeti meg.

Semjén szerint a világban kétféle egyházmodell létezik. Az egyik az államegyházi modell, ahol nincs elválasztva az egyházi világ az államitól – mondta, példaként említve az iszlám világot.

A másik a szekuláris modell, amely szélsőségesen elválasztja egymástól az államot és az egyházat.

A „magyar modell nem egyszerűen a kettő között van, hanem külön minőséget jelent”, és az állam és az egyház együttműködésére épül – jelentette ki Semjén Zsolt.

fotó: MTI

Németh Sándor elmondta: a Hit Gyülekezete továbbra is önfenntartó egyház kíván maradni, lelkészeik javadalmazásához, börtön-, kórház- és tábori lelkészi szolgálatukhoz nem kérnek állami támogatást.

Ugyanakkor a megállapodás jogi és politikai garanciát nyújt az egyház intézményrendszerének működéséhez – mondta.

Németh Sándor közölte: az elmúlt években sokat javult a Hit Gyülekezete társadalmi elfogadottsága, a közösség tagjainak érvényesülése előtt már nem állnak mesterséges akadályok, mint a korábbi évtizedekben, és köszönetet mondott Semjén Zsoltnak, amiért aktív szerepet vállalt az egyház megítélésének javításában.

(MTI)

Valódi Hírek