A vírus terjed, Orbán elmondta, lesznek-e újabb óvintézkedések

Beszélt az EU-csúcson elért eredményeiről is.

Orbán Viktor szokás szerint interjút adott az állami rádiónak péntek reggel.

Elmondta: tudta, hogy óriási vita lesz az iskolaőrök kivezényléséből, de „én nem vagyok hajlandó elviselni, hogy a tanárok rettegjenek, miközben másokért végzik a munkájukat” – mondta. Szerinte kellett húzni egy határt, hogy mi az, ami beleférhet és mi az, ami már nem.

Természetesen egy kis libsizés ebbe a témába is belefért: szerinte „a liberális oldal rögtön azt mondja, hogy nem ilyen iskolai rendfenntartók kellenek, hanem pszichológusok és meg kell beszélni az ügyeket„.

Úgy folytatta: „ez mind igaz, de van egy határ”, és „ennek a határnak a fenntartásában fognak segíteni a tantestület kötelékébe tartozó férfiak, akik felügyelik a rendet„.

A koronavírus-járvány miatt bevezetendő esetleges szigorításokról is szólt a kormányfő.

Nem lesznek újabb szigorítások

– mondta.

Azt azonban hozzátette: mivel „a környező országokban baj van, nagyon nagy együgyűség kell ahhoz, hogy azt higgyük, hogy ez nem jön be Magyarországra”.

Ha nem teszünk semmit, akkor be fogjuk hurcolni a vírust”, ezért a határátkelőhelyeken egyszerű, de pontos szabályoknak kell lennie, amelyeket mindenki betart. Ezért vannak a határokon a korlátozások, és az országok három színre osztása.

Megjegyezte, ő is nagyon szereti a tengerpartot, és ez 1-2 napra még bele is férhet annak, aki nagyon szeretné látni, de a fő üzenet az:

több Balaton, kevesebb Adria,

mert a vírus behurcolása a fő veszély.

A műsorvezető idézte a Portfolio azon becslését, hogy míg a mostani EU-ciklusban minden csatornán 39 milliárd eurónyi forrást hozhat el Brüsszelből az ország, addig a következő ciklusban 52,8 milliárdot, azaz mintegy 35 százalékkal többet, de Orbán végül

nem mondta el a konkrét számokat.

Csak arról beszélt, hogy a normál EU-s pénzek és a helyreállítási alap együtteseként nő az elosztható forrás az egész EU-ban és így Magyarországon is, illetve azt emelte ki konkrét számok nélkül, hogy az EU-csúcs eredeti „igazságtalan javaslatához” képest „háttérben kötött megállapodásokkal valamivel több, mint 3 milliárd euró” pluszt sikerült a tárgyalási csapatával együtt kiharcolnia.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek