Dobrev Klára: Hazudik a Fidesz-média, Orbán mind a négy pontjában vereséget szenvedett

Semmi nem úgy van.

Hétfő este összehangolt módon azt a hazugságot kezdte el terjeszteni a fideszes udvaribolond-média, hogy „Orbán Viktor győzelmet aratott” az uniós állam- és kormányfők négynapos csúcstalálkozóján.

Ebből tételesen semmi nem igaz – hívják fel a figyelmet a DK politikusai.

Dr. Molnár Csaba, az ellenzék brüsszeli delegációvezetője a közösségi oldalán azt írja:

„Mivel ma reggel a magyar sajtó egy része átvett egy azóta pontatlannak bizonyult hírt az uniós csúcsról és sokan úgy érezhették, hogy Orbán nyert, ezért összefoglalom a valóságot.

Nem sajtóhírek alapján, hanem az Európai Tanács honlapján olvasható elfogadott végeleges dokumentum alapján.

Érdemes végigolvasni, mert egyértelműen kiderül, hogy Orbán minden ügyében veszített, ez talán pályafutásának legnagyobb kudarca.

A magyar parlament négy ügyben “megkötötte” Orbán kezét, mondván ezeket el kell érnie az alkuban. Nézzük:

1. “A szegények nem kaphatnak kevesebbet a gazdagoknál”. NEM TELJESÜLT.

Mivel a gazdasági helyreállítás nem arról szól, hogy általában ki a gazdagabb, hanem hogy kit mennyire ütött meg a vírus okozta gazdasági válság, ezért ezt a feltételt nyilván elvetették. A költségvetésből a tervekhez képest 10 tagállam kapott plusz pénzt (közte pl. a lengyelek, csehek és bolgárok), Orbán egyetlen plusz fityinget sem ért el Magyarországnak.

2. A Orbánék által gyűlölt “ politizáló civil szervetek nem kaphatnak uniós pénzt”. NEM TELJESÜLT.

A végleges, elfogadott dokumentum nem törölte az ilyen támogatásokat.

3. “Nem lehet az uniós pénzek lehívását jogállami feltételekhez kötni”. NEM TELJESÜLT.

A határozat 22-es és 23-as pontja kimondja, hogy tiszteletben kell tartani a jogállami alapelveket (és az uniós alapszerződésében foglalt alapelveket is). Aki ezt nem teszi azzal szemben az Európai Bizottság javaslata alapján eljárás indul és a Tanács minősített többséggel dönthet a támogatás megvonásáról.

Vagyis a 27 tagállamból 15-nek a támogatása kell ehhez, ami ma bőven megvan. Azt sem érte el Orbán, hogy ebben vétójog lehessen (a lengyel miniszterelnök reggel ugyan ezt hazudta egy nyilatkozatában, de attól még nem igaz).

4. “Le kell állítani 7-es cikkely szerinti eljárást a magyar kormány ellen még az uniós költségvetés elfogadása előtt” NEM TELJESÜLT.

Ilyenről szó sincs az elfogadott szövegben és azt a hazugságot, hogy ezt Merkel megígérte Orbánnak, a német kormányszóvivő már cáfolta. A költségvetést a Tanács a maga részéről elfogadta, a 7-es cikkely szerinti eljárás pedig tovább folyik.

Orbánnak meg kellett szavaznia egy olyan döntést, amelyben egyetlen feltétele, igénye sem teljesült. El kellett fogadnia egy olyan költségvetést, amely kb. 40%-kal kevesebb támogatást jelent Magyarországnak a Gyurcsány-kormány által elérthez képest. És mindehhez jó képet kellett vágnia, a propagandamédia már harsogja is a hatalmas sikert.

De a valóság az, amit fent írtam. Ennyi Orbán befolyása. Nulla. Csak a szája nagy. Ahogy a holland miniszterelnök utalt rá: Orbán csak háttérzaj.”

Ugyanezt erősítette meg keddi videójában Dobrev Klára, az Európai Parlament magyar alelnöke is:


.

Kapcsolódó cikkünk:

“Sokan elhiszik Orbánról, hogy zseni, pedig csak egy bumfordi kis valaki, aki esik-kel az Unióban”

.

 

Valódi Hírek