Vitézy Dávid jelentette be: Ezt tervezi a kormány a Városligettel

Komoly változások következnek.

Vitézy Dávid számolt be arról, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vezetésével működő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) javaslatát elfogadva a kormány úgy döntött, hogy

a Városligeten átvezető Kós Károly sétányt lezárja az autóforgalom elől

és a Városligetet teljes egészében a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak adja át.

A Városliget autómentesítésének terveit a városvezetés és a Kormány egyetértése alapján a Budapest Fejlesztési Központ készíti elő, Fürjes Balázs államtitkár irányítása mellett.

Így teljesen autómentessé válik a Városliget, lezárják az autóforgalom elől nemcsak a Kós Károly sétányt, hanem csúcsidőn kívül az Állatkerti körutat is.

A forgalmi korlátozás a trolibuszokat természetesen nem érinti.

Teljesen autómentes lesz a város ikonikus történelmi tere, a Hősök tere, mind a Műcsarnok, mind a Szépművészeti Múzeum előtt.

Megszűnik a felszíni parkolás a Városligetben (az Állatkerti körút egy rövid szakaszát kivéve), a célforgalmi parkolási igényeket a Liget Budapest projektben épült új Dózsa György úti mélygarázs látja majd el.

Az M3-as autópálya felől érkező autóforgalom számára összesen 1500 férőhelyes új P+R parkoló épülhet az M3 autópálya-bevezető – Hungária gyűrű – Mexikói út csomópontjában, a Mexikói úti Kisföldalatti-végállomásnál.

Vitézy szerint a külső kerületekből és az észak-pesti elővárosokból érkezők így sokkal könnyebben válthatnak majd az autóról kisföldalattira, villamosra vagy trolibuszra, sőt, a jövőben akár vasútra is. Az új parkolók tervezését még idén nyáron elkezdik.

Új közúti és villamosfelüljáró tervezését kezdi meg a BFK a Nagy Lajos király útja és Szegedi út vonalában, így a váci vasútvonal és Rákosrendező fölött átívelő felüljárón a Béke térig.

Az új felüljáró összeköti Zuglót Angyalfölddel, tehermentesítheti a Hungária körutat és segíthet az M3-as autópályáról érkező forgalomnak az autók elől elzárt Városliget elkerülésében.

Az új villamoskapcsolat pedig a 3-as villamos-körgyűrű folytatását jelenti majd Angyalföld felé.

A Budapest Fejlesztési Központ a fenti előkészítési, tervezési feladatokat a BKK-val együttműködésben végzi majd a kormányhatározat szerint.