Orbán Viktor: újabb szigorításokra kell számítani a koronavírus-járvány miatt

Több Balaton, kevesebb Adria.

Kell szigorításokra számítani, de még nem tudni mifélékre, ezt mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, szokásos heti interjújában.

Megint a szokásos katonás hasonlattal jött: „az első csatát megnyertük, ha nincs vakcina, nem tudjuk megölni az ellenséget” – mondta.

Orbán szerint a magyarországi esetszámok „jól néznek ki„, de ez nem ad okot a hátradőlésre, mert például Horvátországban hirtelen tízszeresére ugrott az esetszám.

Ezért a miniszterelnök szerint a vírus behurcolása a probléma, Magyarországon amúgy minden rendben van.

A behurcolás elleni védekezés stratégiájáról az operatív törzs délben tesz jelentést. Ennek fényében „ma vagy holnap” döntenek a szigorításokról. Orbán elárulta, hogy Ausztria védekezési lépéseit figyelik nagyon közelről – írta meg a 24.hu.

Több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható lesz

– ezt tanácsolta Orbán, bár szerinte „a tengert minden évben meg kell nézni egyszer”.

A miniszterelnök beszélt a 750 milliárd eurós uniós gazdasági mentőcsomagról is. Szerinte ezt a pénzt be kell tenni a gazdaság újraindítására, csak az a baj, hogy „ez a pénz nincs”, ezért hitelt kell felvenni.

Az nem derült ki, hogy akkor most van vagy nincs, Orbán ugyanis egy érdekes fejtegetésbe kezdett arról, hogy Magyarország sosem volt rabszolgatartó ország, és rabszolgák sem voltunk, ezért a „hitelfelvételtől is fázunk”, mert az adósrabszolgaságban végződhet.

De hogy ez hogy jön ide, az nem derült ki.

Mindezek után azt mondta: nem fog Magyarország az uniós hitelfelvétel útjába állni. Ez nagy újdonság, mert a nemzeti konzultációban is „Soros-kamatról” kérdezik a választókat.

Orbán kifejtette, hogy szerinte a gazdaságok fejlesztésére kell fordítani ezt a pénzt, de nem szabad korlátozni az elköltését. „Ne keverjük bele a politikát”, mondta Orbán, aki szerint „civilizálatlan viselkedés” az, hogy források elvételével fenyegetik „nagy szájú liberálisok” azokat, akik rosszul költik el a pénzt, valamint jogállami garanciákat kérnek számon.

Valódi Hírek