Ezen robbant ki a balhé Gödön: Egy 25 milliós útfelújítást 65 millióért akart elvégeztetni a polgármester

Semmi nem indokolta volna a túlárazást.

Hetek óta ellenzéki belviszálytól hangos Göd városa, ahol az egyik oldalon a momentumos polgármester, a másikon pedig lényegében az összes többi párt feszül egymásnak.

Most kiderült az is, mi lehetett az utolsó csepp a pohárban, ami végleg elmérgesítette a helyzetet.

Balogh Csaba polgármester a veszélyhelyzet utolsó óráit kihasználva meghozta azt az egyszemélyi döntését, miszerint Vajda Viktória momentumos önkormányzati képviselő – aki egyébként a felesége – körzetében újítsák fel a Berzsenyi utcát, ami egyébként aszfaltozott.

Mindezt nettó 52 millió forintért, ami bruttó 65 millió forintba került volna.

A Berzsenyi utca mindössze 95 méter hosszú és 2,5 méter széles, egysávos, ma is aszfaltos utca, ennél Gödön számos rosszabb állapotban lévő közterületet található.

Balogh a döntését június 17-én hozta meg, órákkal azelőtt, hogy a veszélyhelyzet visszavonásával elveszítette egyszemélyi hatalmát.

Csakhogy összekeveredtek a nettó és bruttó árak, így Balogh Csaba végül kénytelen volt az illetékes bizottságok és a képviselő-testület elé vinni a felesége körzetének utcafelújítását.

A Balogh-féle előterjesztés, pontosabban a beruházási osztályvezető előterjesztése aztán a pénzügyi bizottságnál robbant, ahol mindenki megrökönyödésére az osztályvezető kijelentette, hogy ha sokallja a bizottság, akkor tudnak vágni az árból, akár 15-20 milliót is.

Ezzel a helyi ellenzék szerint az osztályvezető lényegében elismerte, hogy Balogh Csaba korábban túlárazott terveket fogadott el egyszemélyi döntéssel.

Mint kiderült, az osztályvezető igazat mondott a bizottságban: a szerdai rendkívüli testületi ülésre a korábbi bruttó 65 millió forintot bruttó 48 millióra módosították.

A gödi Berzsenyi Dániel utca / fotó: Google StreetView

A testületi többségben felmerül a kérdés, hogy miként írhatott alá a kisebbségben lévő Balogh Csaba egy, a saját hivatala által is túlárazottnak tartott döntést, és vajon mennyi lehet a valós értéke az útfelújításnak.

Referenciaként a szintén Gödön, az önkormányzat megrendelésére épülő Samsung bekötőutat hozta fel a gödi testületi többség.

Ott 600 méteres szakasz épül, dupla szélességben, nehézgépjárművek számára mintegy 150 millió forintból.

Annál a beruházásnál egy négyzetméter út 35 ezer forintba került, míg Balogh Csabánál első körben 195 ezer forint, majd az új kalkulációnál 144 ezer forint.

Ez alapján a Berzsenyi utca leaszfaltozása legfeljebb 25 millió forintba kerülhet valójában.

Emlékezetes, hogy a legutóbbi önkormányzati köztestületi ülésen Balogh Csaba valamennyi, a járvány idején egyszemélyben meghozott döntését a képviselők felülvizsgálták, és azok döntő többségét visszavonták.

A momentumos polgármester erre válaszul saját hatáskörben visszavonta az alpolgármesterek megbízatását.

A Balogh Csabát az önkormányzati választásokon támogató ellenzéki összefogás erői egy kivétellel a momentumos polgármester ellen fordultak, csak az LMP-hez köthető Hlavács Judit maradt a három momentumos képviselő mellett.

Az összes többi ellenzéki képviselő, valamint a négy fős fideszes frakció együtt szavazták le Baloghnak a járványhelyzet idején hozott döntéseit.

Kapcsolódó cikkünk:

A DK-s képviselő nyílt levelet küldött a Momentum elnökének a gödi polgármesterük miatt

.

Valódi Hírek