Ilyen nincs: szüleikről faggatták a gyerekeket az Erzsébet-táborokban

Megkérdezték azt is, ki mekkora házban él, és mekkora autója van a családnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint botrányos, hogy kérdőíveket töltetnek ki gyerekekkel az Erzsébet-táborokban.

Az Index a PDSZ által közzétett képek alapján arról ír, hogy a szakszervezetnek a VÉLEMÉNYED KINCS! cím alatt futó kérdőívvel kapcsolatban módszertani, adatkezelési aggályai is vannak. A PDSZ szerint a kérdőív kitöltése elvileg önkéntes, szülői beleegyezéshez kötött, de az érzékeny adatok alapján a kitöltő egyértelműen beazonosítható.

A szakszervezet módszertanilag is elhibázottnak tartja a felmérést.

Egy bekarikázós kérdőíven próbálják például megtudni, hogy a gyerek miként osztályozza 1-től 5-ig szüleit, testvéreit, osztályát, tanárait.

A PDSZ szerint több órányi beszélgetés, játék kellene ilyen jellegű kérdések megválaszolásához.

A szakszervezet a rászoruló gyerekeknek szervezett táborban egyetlen kérdőívet tart elfogadhatónak: a turnus végén egy olyat, ami az elégedettséget méri.

A PDSZ szerint a gyerekek által kitöltetett kérdőívek így marketing és propaganda célú kiadványok célzott terjesztésére kiválóan alkalmasak.

A kérdéssorokon a kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet A Népesedésért és a Családokért (KINCS) logója szerepel, ezért a PDSZ mielőbbi válaszokat vár a következő kérdésekre:

  • Milyen kapcsolatban áll a Kopp Mária Intézet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvánnyal?
  • Milyen szakmai testület, milyen elvek mentén, milyen céllal dolgozta ki a táborokban használt kérdőíveket?
  • Milyen formában fogják feldolgozni a kapott adatokat?
  • Mikor, milyen formában fogják nyilvánosságra hozni a felmérés eredményeit?
    Mi történik a kitöltött kérdőívekkel?

A kérdéseket Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának elnöke levélben eljuttatta Maruzsa Zoltán államtitkárnak, Hajnal Gabriellának, a Kleblsberg Központ elnökének és Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának.

Amíg nem kapnak választ, a PDSZ törvénytelen adatgyűjtésnek tekinti az akciót.

Valódi Hírek