Ilyen nincs: 50 millióra büntették Pikó Andrást, mert kirúgta a túl drága étkeztető céget

Nekiment a mutyinak, ő járt pórul.

50 millió forintra büntette Pikó András vezette VIII. kerületi önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság, amiért a kerület kirúgta azt a céget, amelyik a közétkeztetést biztosította Józsefvárosban – tudta meg a Napi.hu.

Ezt nem sokkal később Szilágyi Demeter, a Fidesz józsefvárosi képviselője egy sajtótájékoztatón is megerősítette.

Az ügy előzménye, hogy a kerületnek az év elején elképesztő mértékű áremelést indítványozott a Klassz Menza Kft.

Amikor Pikóék átnézték a szerződést, kiderült, hogy az érvénytelen. Hogy ezt minél gyorsabban megszüntessék és törvényesen tudják biztosítani a kerületben a közétkeztetést, egy új közbeszerzési eljárást indítottak, és amíg az lefolyt, addig átmenetileg egy másik cég kötöttek szerződést.

A Magyar Nemzet szerint Pikót június 10-én jelentette fel a Klassz Menza Kft., ugyanis a cég azt állította: a 2015-ben lefolytatott közbeszerzési eljárás szerint a szolgáltatónak még több évig érvényes szerződése volt az önkormányzattal.

Szerintük a kerület vezetője visszaélt a különleges jogrenddel, és közbeszerzés nélkül, a koronavírus okozta veszélyhelyzetet kihasználva cserélt szolgáltatót a helyi közétkeztetésben, holott a szerződésük valójában nem volt semmis.

A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata szerint

„az ajánlatkérő és a kérelmezett között 2020. május 26-án létrejött Közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátása tárgyú szolgáltatási szerződés semmisségét, valamint, hogy a szerződés semmisségére tekintettel, hogy az érvénytelenség jogkövetkezményei alkalmazása körében az eredeti állapot nem helyreállítható.”

A Közbeszerzési Döntőbizottság Pikóra a jogsértésekkel összefüggésben 30 millió forint, a szerződés érvénytelensége jogkövetkezményeként pedig további 20 millió forint bírságot szabott ki.

A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs, a büntetést 15 napon belül be kell fizetni, a 30+20 millió forintos számlát pedig az önkormányzat állja.

A háromtagú testület – amelynek elnöke Fáry Zoltán közbeszerzési biztos – egyébként már kedden megsemmisítette Pikó András egyszemélyi, a járványhelyzet alatt hozott döntését.

Reagált az ügyre Pikó András polgármester is a Facebookon.

Mint írja: a Józsefvárosi Önkormányzat jogszerűnek tekinti saját eljárását, és keresi a döntőbizottság határozatával szembeni jogorvoslat lehetőségét.