Elképesztő környezetpusztításra készül ismét a kormány, ezúttal Óbudán

Nehéz megérteni, erre miért van szükség, de a milliárdokba kerülő terv megvalósítása ezer fa életébe kerül.

Drasztikus beavatkozásra készül a kormány Budapest egyik legértékesebb, túlnyomó részben állami és önkormányzati tulajdonban lévő területén, a Hajógyári-szigeten.

Olyan védműrendszer megépítését tervezik, amelyik az egész területet megóvná az áradásoktól – vette észre a Népszava a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán található hirdetmények között.

A szigeten található több mint 15 hektáros erdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése.

Ez persze környezetkárosítással járna:

ismét fakivágásokat terveznek.

Akár ezer darab, 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni. Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt.

A terület teljes egészében hullámtér, vagyis időről-időre elönti a Duna.

A kormány három éve határozott a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásáról az Óbudai sziget déli részének Pest felőli szarván, de egészen tavalyig nem sok minden történt az ügyben. Akkor azonban a kabinet újabb határozatot hozott, amelyben döntött a sziget árvízvédelmi rendszerének kiépítéséről. A beruházás előkészítésére 628 millió forintot biztosított – írja a lap.

Az egész gátrendszer kiépítésének költségét 12-17 milliárd forint közötti összegre becsülik.

A kormányzati oldalon számolnak azzal, hogy nagy tiltakozást fog kiváltani a lakosság körében a terv, hiszen sok fát kellene kivágni.

Az árvízvédelmi létesítményre öt lehetséges megvalósítási változat készült. Ezek közül az első négy kombinálásából létrejött ötödiket, egy differenciált árvízvédelmi megoldást kínálót találtak a legmegfelelőbbnek a szakmai döntéshozók.

A sziget északi részén földgát épülne mobilelem fogadására alkalmas résfallal. A déli területen, az Árpád hídhoz közelebbi részen a Hadrianus palota, a meglévő épületek és a tervezett kajak-kenu központ körül parapetfalas védművet, mobilgátat húznának fel. Az északi és a déli terület közé szintén kerülne egy földgát. A sportakadémia és környezetének területét pedig teljes egészében feltöltenék földdel a mértékadó árvízszintig – írja a lap.

Valódi Hírek