Legyen ingyenes az alapvető áram-, víz- és gázszolgáltatás! – A DK módosító javaslatot nyújtott be a költségvetéshez

A létfenntartáshoz szükséges szintig legyen ingyenes a közmű, és csak az afölötti részért kelljen fizetni – sürgeti az ellenzéki párt.

Arató Gergely (DK) keddi sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet: a kormányzati „rezsicsökkentés” évek óta nem tesz különbséget a gazdagok és a kevésbé tehetősek között.

“Ma egy liter víz nagyjából mindenkinek ugyanannyiba kerül, függetlenül attól, hogy egy levesbe megy vagy egy úszómedencébe.

1 kilowatt óra áram mindenkinek ugyanannyiba kerül, függetlenül attól, hogy egy izzót működtet vagy egy házi szoláriumot.

És ez igaz ugyanígy a gázra is: a nagyfogyasztók, a gazdagok ezért akár tízezreket is spórolhatnak, miközben ezt valójában a kevésbé tehetősekkel és a szegényekkel fizetteti meg a kormány.”

– sorolta az ellenzéki politikus, aki azt is közölte: a DK a jövő benyújtja a közmű-minimumról szóló javaslatát a jövő évi költségvetéshez.

“Azt akarjuk, hogy legyen ingyenes az alapvető víz-, gáz- és áramfogyasztás, az ingyenes határ felett pedig az árak sávosan emelkedjenek!

Minél többet fogyaszt valaki, annál magasabb áron tehesse ezt, mert ezzel nem csak a nagyfogyasztók fizetnék a legtöbbet, hanem egyben ösztönöznénk a takarékoskodást, a klímatudatosságot is.

Lehet, hogy Orbán Viktor gyáva ahhoz, hogy a milliárdos rokonaival és barátaival többet fizettessen a rezsiért, de mi nem vagyunk azok, ezért ezt beadtuk költségvetési módosítóként.

Nem annak kell kedvezményeket adni, aki az úszómedencéjét tölti fel vízzel, hanem annak, akinek minden hónapban gondot jelent a számlák fizetése. Ezzel csak a gyáva kormányunk nem mer szembenézni.”

– jelentette ki a politikus.

Arató Gergely hangsúlyozta, a jelenlegi rendszerrel nem csak az a baj, hogy igazságtalan és sokkal nagyobb kedvezményt tesz lehetővé a gazdagoknak, mint bárki másnak.

“Az is baj, hogy egyáltalán nem ösztönöz takarékoskodásra. Az a fideszes milliárdos, aki két úszómedencét tölt fel vízzel, kétszer annyi pénzt kap kedvezményként a rezsiből, mint az, akinek csak egy medencéje van.

Ez gyakorlatilag a nagyfogyasztás állami bátorítása, hiszen az kapja a legnagyobb kedvezményt, aki soha nem kapcsolja le a villanyt, folyamatosan folyatja a vízet és lehetne még sorolni. Ezt éppen fordítva kellene.”

– jelentette ki Arató.


.

Valódi Hírek