Marad a káosz az egészségügyben: Az orvosok nagy része nincs szolgálatra készen, állítja az orvoskamara

Két hónap csúszás máris van.

Bár az egészségügy a mai nappal – papíron – visszatér a régi kerékvágásba, nagy kérdés, hogy ez a valóságban is megtörténik-e – mondta az ATV Startban Álmos Péter. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint bár járványhelyzet van még,

a kollégáik jelentős része nincs szolgálatra készen.

Az orvosok jó része 65 év feletti, egy részüket elbocsátották, más részükkel nem is tudnak szerződést kötni, mert minden ilyen miniszteri engedélyhez kötött. Azt nem tudni pontosan, hányan vannak, de nagyságrendileg több száz orvosról van szó, aki nem fog visszaállni most az ellátásba. Főképp vidéken rengeteg nyugdíjaskorú orvos dolgozik. Egyes statisztikák szerint a háziorvosok 55 százaléka 60 évesnél idősebb.

Álmos Péter szerint a háziorvosi ellátásban és a szakorvosi ellátásban is lesz gond emiatt.

Mint korábban megírtuk: Kásler Miklós EMMI-miniszter pénteken jelentette be, hogy hétfőtől helyreáll az egészségügyi ellátás megszokott menete. Ismét látogathatók a kórházak. Az elhalasztott beavatkozások miatt előállt lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a március 16-ától május 5-éig a sürgősségi ellátásra korlátozott, majd négy lépcsőben feltámasztott egészségügy, állítja a miniszter.

Az intézkedések közül a legnagyobb vitát a több mint 30 ezer kórházi ágy felszabadítása váltotta ki.

Az mindenesetre biztos, hogy a járvány hazai csúcspontján ezen ágyak túlnyomó többsége (április közepe és június 15. között)

üresen állt

emlékeztet a 24.hu. A kiürítések során sok olyan, főképp idős embernek kellett elhagynia a kórházakat, akik szakszerű rehabilitációt, felügyeletet és akár 24 órás ápolást igényeltek.

Az viszont egyelőre kérdéses, hogy ténylegesen mikor tud helyreállni a betegellátás normális menete. Az eddigi fokozatos nyitás tapasztalatai arról tanúskodnak, hogy ez egy lassú, a betegek türelmét próbára tevő folyamat lesz. A vizsgálati időpontért telefonáló páciensek ugyanis egyelőre nehezen érik el a szakrendeléseket, és ez feltehetően egy ideig így is marad.

Valódi Hírek