Megdöbbentő: A magyarokat zavarja a legkevésbé a korrupció az uniós polgárok közül

Az EU-ban már felébredtek az emberek.

Közzétette az Európai Bizottság a korrupcióról készített legfrissebb, 2019 decemberében végzett Eurobarométer felmérés eredményeit, amelyeket az Eurológus ismertetett. Európa-szerte 28 ezer embert kérdeztek meg a kutatás során, amelynek az volt a célja, hogy feltérképezze, hogyan vélekednek az állampolgárok az országukban jelen lévő korrupcióról.

Az eredmények azt mutatják, hogy a korrupciót az európai polgárok nagy többsége, 69 százaléka elfogadhatatlannak tartja.

Viszont a magyarországi válaszadók esetében ez az arány mindössze 38 százalék. Ez a

legalacsonyabb érték

a felmérésben részt vevő tagállamok válaszadóinak körében. Eközben tízből átlagosan hét európai polgár véli úgy, hogy hazájában széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció, míg Magyarországon a megkérdezettek 87 százaléka vélekedik így.

Uniós szinten a válaszadók kétharmada, Magyarországon pedig a 80 százaléka szerint nem vizsgálják ki megfelelően a magas szintű korrupciós ügyeket.

Az EU-ban és Magyarországon is úgy gondolják az emberek: a megvesztegetést, hatalommal való visszaélést személyes nyereségük érdekében

  • a politikai pártok,
  • a politikusok és
  • az állami támogatásokat odaítélő köztisztviselők

esetében a legvalószínűbb.

Ebben a kategóriában az egészségügy terén a magyarországi adat lényegesen meghaladja az uniós értéket.

Egyértelmű, hogy magyarok számára az EU-s átlagnál lényegesen nagyobb arányban

elfogadható, hogy pénzt vagy ajándékot adjanak,

vagy szívességet tegyenek a közigazgatás szereplőinek.

Az EU az elmúlt években új szabályokat vezetett be az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében a csalás és a korrupció ellen.

A következő fontos lépés az Európai Bizottság működésének beindítása – lenne.

Orbán Viktor azonban nem kíván részt venni az uniós ügyészi szervezet munkájában. Arra hivatkozik, hogy a magyar ügyészség képes betölteni ezt a szerepet.

A fenti miniszterelnöki kijelentést némiképp árnyalja, hogy a felmérésből az is kiderült: a magyarok 21 százaléka az ügyészséget is korruptnak tartja.

Valódi Hírek