Elég volt: 250 magyar pszichológus, családterapeuta, segítő szakember követeli az Isztambuli Egyezmény ratifikálását

Ez nem politikai, hanem szakmai kérdés – mondják.

Pszichológusok, pszichoterapeuták, családterapeuták, szociális munkások, segítő szakemberek indítottak petíciót azért, hogy Magyarország fogadja végre el az Isztambuli Egyezményt.

„Szakmai aggodalommal figyeljük, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt Magyarország nem fogadta el politikai megfontolások miatt”

– írják, hozzátéve:

„Naponta találkozunk a családon belüli erőszak áldozataival,

látjuk az áldozatok kiszolgáltatottságát,

és azt érzékeljük, hogy alig van, aki segíthetne nekik.”

Az Isztambuli Egyezmény nemcsak azt írja elő, hogy megfelelő törvények biztosítsák a bántalmazottak védelmét, hanem nagyon részletes útmutatást ad a megfelelő segítségnyújtási formák kialakítására.

A magyar állam sok éve aláírta ugyan az egyezményt, ám a mai napig nem ratifikálta, azaz nem iktatta törvénybe.

Lázár Katalin pszichológus, a petíció kezdeményezője szerint nem elfogadható indok, hogy azért nem kell ratifikálnia Magyarországnak az egyezményt, mert nálunk már megvannak a törvényi feltételek.

„Tudjuk, hogy a törvények csak akkor érvényesülnek, ha a betartásukat megfelelően ellenőrzik. Az egyezmény ratifikálásának elutasítása a törvények betartatását és a bűncselekmények megelőzését akadályozza meg.

Számunkra az egyezmény ratifikálása melletti kiállás nem politikai, hanem szakmai kérdés. Elhatárolódunk milyen olyan törekvéstől, mely az áldozatok védelme helyett politikai haszonszerzési szempontokat helyez előtérbe.”

– áll a petícióban, amelyet >>IDE KATTINTVA<< tudsz elolvasni és aláírni.

 

Valódi Hírek