Botrány az I. kerületben: 500 millió forintnak veszett nyoma az előző polgármester alatt

Az új vezetés feljelentést tett hűtlen kezelés miatt.

A budapesti I. kerület ellenzéki vezetése feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt – jelentette be V. Naszályi Márta polgármester és Gelencsér Ferenc alpolgármester.

A 444.hu cikke szerint ugyanis rájöttek arra, hogy

500 millió forint hiányzik a kerület vagyonából.

Kiderült ugyanis, hogy a korábbi polgármester, Nagy Gábor Tamás 2013-ban ezt a pénzt a közismerten Fidesz-közeli Széchenyi Bankba tette be, de a bank 2014-ben becsődölt.

Az I. kerület így el is bukta félmilliárd forintját.

A Széchenyi Bank tönkremenetele egyébként még a Fidesznél is kiverte a biztosítékot – emlékeztet a lap. Az ügyben a Matolcsy György vezette Nemzeti Bank annak ellenére tett büntetőfeljelentést 2015-ben, hogy a Széchenyi többségi tulajdonosa,

az egyik leglojálisabb NER-háttérember,

a Fidesz médiabirodalmának egyik fontos finanszírozója, Töröcskei István érdekeltsége volt. Mellette a 49 százalékos kisebbségi tulajdonos 2013 közepe óta volt a magyar állam.

A pénz elhelyezése az önkormányzat szempontjából formailag törvényes volt ugyan, de különös, hogy a korábbi polgármester, Nagy Gábor Tamás az ügyletet titokban tartotta.

A polgármesternek 2013 novemberében és 2014 májusában is lehetősége lett volna kivenni a pénzt, de nem tette, sőt

újra lekötötte azt.

2014 novemberében pedig már nem tudott mit tenni az I. kerület: a Nemzeti Bank november 4-én ugyanis 5 millió forintban maximálta a rövid lejáratú kifizetések összegét.

Az I. kerület hat hónapja 1, illetve 2 nappal ezután járt le, így már bottal üthették a félmilliárdjuk nyomát.

Az MNB végül december 5-én visszavonta a bank pénzintézeti engedélyét, és elrendelte a Széchenyi Bank végelszámolását.

Nagy Gábor Tamás korábbi polgármester a pénzügyminiszternek írt magyarázkodó levelet. Döntését azzal indokolta:

„Úgy gondoltuk, hogy egy 49 százalékos állami tulajdonú bankban biztonságban tudjuk pénzünket.”

A jelek szerint ez nem jött be.

Töröcskei, a bank többségi tulajdonosa a rendszerváltás után lett üzletember, majd a Magyar Hitelbank elnök-vezérigazgatója. A Fidesszel ekkor fonta szorosra a személyes és gazdasági szálakat: az Átlátszó cikke szerint 1994-ben a bank egymillárd forintos hitellel támogatta a Fidesz és az MDF választási kampányát.

A 444.hu tudomása szerint a bankcsőd miatti nyomozás még mindig nem zárult le. A lap azt írja: Töröcskeit egyelőre nem is kereste a rendőrség.

A Fidesz viszont időközben közleményt adott ki az ügyben. Ebben azt állítják, hogy a volt I. kerületi polgármester az akkori önkormányzat jóváhagyásával tette a félmilliárdot a bedőlt bankba.

A Fidesz közleménye azt is állítja, hogy a bank közelgő csődjéről előzőleg semmilyen információval nem rendelkezett az önkormányzat.

Csakhogy a párt közleménye meglepő módon azzal indokolja, hogy a korábbi fideszes polgármester a Széchenyi Bankot választotta, hogy

„3 banktól kért ajánlatot, minden esetben a Széchenyi Bank ajánlotta a legmagasabb kamatot”.

Ez azért meglepő érv, mert a egyrészt a kamat közpénz elhelyezésekor normális esetben kifejezetten sokadrangú szempont, és általában éppen a megbízhatatlan pénzintézetek ajánlanak sokszor gyanúsan magas kamatot.

További részletek >>erre<<.

Valódi Hírek