Kijött a rendelet: Háromszor annyi ideig titkolhatják Orbánék a közérdekű adatokat

Naná, a koronavírus-járványra hivatkozva.

Az állam egyre kevésbé ad hiteles információkat, így a hiteles tájékoztatáshoz ragaszkodó polgárok utolsó mentsvára a sajtó maradt – de annak működését most tovább nehezíti a kormány.

Hétfő este jelent meg ugyanis az a kormányrendelet, amely az eddigi 15 napról

45 napra

emeli a közérdekű adatkérelem válaszadásának határidejét.

Ez azt jelenti, hogy már másfél hónapja van bármelyik állami feladatot ellátó szervezetnek, hogy egy újságíró közérdekű adatkérelmére válaszoljon.

Mindezt a járványügyi veszélyhelyzettel indokolja a kormány.

Ahogyan arra az mfor.hu cikke rámutat: a veszélyhelyzettel indokolt módosítás másik lényeges pontja, hogy a kérelmet szóban nem lehet előterjeszteni.

Talán ezek után már nem is meglepő, hogy az intézkedések a „veszélyhelyzet megszűnéséig” maradnak hatályban. Erről a dátumról azonban Orbán Viktoron kívül senkinek sincs fogalma.

A közérdekű adatigénylésnek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011-es törvény, röviden az infotörvény teremti meg a jogalapját. A törvény III. fejezete foglalja össze az eljárásrendet, jelöli ki az adatszolgáltatásra kötelezettek körét.

Mivel az egyéb megkeresésekre egyre ritkábban válaszolnak az állami szervezetek, kényszerből eddig is erre a törvényre hivatkozva kértek sokszor tájékoztatást az újságírók. Ez esetben ugyanis

törvényi kötelezettség a válaszadás.

Ugyanakkor a törvényt most a veszélyhelyzetre tekintettel egy kormányrendelettel (!) írnak felül – kiskapukat hagy nyitva az adatközlők számára, amikor például az adatok előállításának költségét kiszámlázhatják az adatkérőnek.

Igen, kiszámlázhatják, például olyan nyakatekert indoklással, hogy az adatigénylés teljesítése „a közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”, vagy „az a dokumentum, amelyről az igénylő másolatot igényelt, jelentős terjedelmű, illetve a költségtérítés mértéke meghaladja a kormányrendeletben meghatározott összeget”.

Erre hivatkozva akár 100 ezer forintos díjat is elkérhetnek az állami szervek egy szerkesztőségtől. És mindezért 15 helyett 45 napot is ülhetnek az adatokon.

Ha utána kiadják egyáltalán.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk már, amúgy is kizárólag fideszes kesztyűbábok ellenőrizni a sajtószabadságot és a médiatörvényt, miután az ellenzék egy árva helyet sem kapott a Médiatanácsban.

Valódi Hírek