Meghalt a 72 éves orosházi bácsi, akit a kórházkiürítés miatt küldtek haza félig lebénulva

Kezdődik.

“A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, időközben – a rehabilitációs és krónikus betegágyak átmeneti felszámolása miatt – a betegek áthelyezése jelen esetben nem kivitelezhető. Hozzátartozóval egyeztetve a beteget kielégítő általános állapotban, betegszállítóval otthonába szállíttatjuk.”

– ez olvasható annak a 72 éves orosházi férfinak zárójelentésében, akivel április 21-én délelőtt értek haza a betegszállítók.

Alig 12 órával később a beteg meghalt – írja az Index. A portál megszólaltatta az elhunyt élettársát is.

A férfinél három éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, egészségi állapota ugyan folyamatosan romlott, de képes volt egyedül enni és kikelni az ágyból.

Április 11-én szombaton agyi infarktust kapott és bal oldalára teljesen lebénult, mentővel az Orosházi Kórház Sürgősségi Osztályára vitték, ahonnan aztán a neurológiai osztályra került.

A látogatási tilalom miatt az elhunyt élettársa kétnaponta hívta annak kezelőorvosát, aki elmondta, hogy „párja infúziót és véralvadásgátlót is kap, de állapota változatlan.”

Április 20-án, hétfőn már az orvos telefonált a nőnek.

“Azzal kezdte, hogy ne ijedjek meg, de a párom a rehabilitációs osztályra nem tud átkerülni, mert azt ki kellett üríteni, ezért hazaküldik.

Elmondta azt is, hogy már olyan az állapota, hogy elméletileg otthon is el tudom majd látni. Tisztába tudom tenni és az etetéssel sem lehet gond, mert darabosat, akár fasírtot is, tud enni”

– mondta az Indexnek a nő.

Bár a zárójelentés szerint Nagyné Kiss Mária élettársa „kielégítő általános állapotban” volt, a nő szerint párját hazaküldték meghalni.

A férfi magához képest is sokat fogyott, a lábán több helyen felfekvések alakultak ki, mert azon az osztályon, ahol feküdt nem tudták tornáztatni – mondta a nő.

Szerinte a kórház részéről az is túlzás volt, hogy a teljesen magatehetetlen férfi táplálása könnyen megoldható lesz majd.

“Sonkás tésztával próbáltam etetni úgy, hogy fél centire daraboltam a tésztát, de még így sem tudta lenyelni. Végül leturmixoltam és tejjel hígítottam fel. Háromnegyed óra alatt végeztünk”

– mondta.

Mária este még tisztába tette párját, fél 11 körül pedig próbálta átforgatni a férfit, ekkor vette észre, hogy szájából véres váladék folyik.

Miután élettársa semmire nem reagált, kihívta a mentőket, akik fél óráig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. A férfi pont április 21-én lett volna 73 éves.

Frissítés: a kórház az Indexnek küldött reakciójában azt írta, hogy a konkrét esettel kapcsolatban a személyiségi jogok miatt részletes tájékoztatást nem adhatnak,

“azt viszont elmondhatjuk, hogy a beteg hazabocsátása előtt aktív kezelést már nem igényelt. A bent fekvés során a hozzátartozó jelezte, hogy az ápolási osztályon történő elhelyezéstől elzárkózik. Ezt követően bocsátottuk haza.”

Hozzátették: a kórházban fekvő betegeknél a hatályos eljárásrend alapján történnek a koronavírus tesztek, a kórház ilyen betegek ellátására jelenleg nem kijelölt intézmény.

Azt is írták, hogy „az ágyak kiürítése miatt az Orosházi Kórházban nem volt szükség orvosi ellátásra szoruló beteget haza bocsátani, mivel a lecsökkent betegforgalom miatt az ágykihasználtságunk április elején egyébként is 40% alatt volt.”

(Index.hu nyomán)