Müller Cecília: Sikeresen kiürítettük a kórházi ágyak 50 százalékát

Mostantól a betegek otthon, a kórházi ágyak meg üresen. Gratulálunk.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján ismertette, hogy 2168 főre emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

Közölte azt is, hogy szerdára újabb 12 ember hunyt el a járványban. Ők – állítása szerint – idős, krónikus betegek voltak.

Müller Cecília beszélt az idősotthonok helyzetéről, kiemelten a Pesti úti idősotthonról. Elmondta: az utóbbi intézményben 284 fertőzött van, 28-an haltak meg. Zajlik az intézmények fertőtlenítése és vizsgálata.

Közölte azt is, hogy az egészségügyi intézmények sikeresen végeztek a kórházi ágyak felszabadításával, így már az összes ágy 50 százaléka szabad.

Ezzel kapcsolatban azt állította: kevés helyről kellett beteget hazaküldeni a megfelelő kapacitás eléréséhez.

Müller szerint „orvosszakmai döntés” volt, hogy kit küldtek haza, és kit nem.

„De senki nem küldhető haza, aki emiatt egészségkárosodás szenvedne”

– tette hozzá.

Müller Cecília a krónikus megbetegedésben szenvedőknek azt tanácsolta, fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik karbantartására. Kiemelte az allergiások problémáját, akiknek szintén fokozottan érdemes vigyázniuk magukra.

Elmondta azt is: a primőrök lassan jönnek a kertekből, és általában véve tartalmaznak szennyeződést a felületükön, rájuk rakódik a levegőből minden, a földben teremnek és onnan is szennyeződhetnek.

Jó alaposan meg kell ezeket mosni folyóvízzel, többször és lecsurgatva, utána fogyaszthatók – tanácsolta a tisztifőorvos.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek