Azonnali négy százalékos nyugdíjemelést követel a DK, januártól visszamenőlegesen (+videó)

Kiszámolták: legkevesebb ennyi járna.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy az idei költségvetésben elfogadott 2,8 százalék helyett összességében

4 százalékkal

emeljék meg a nyugdíjakat. Az emelést visszamenőlegesen, január 1-től kellene kifizetni.

A legnagyobb ellenzéki párt gazdasági szakértője, Dávid Ferenc indoklásként azt mondta: tavaly 4,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy ezen belül az idényáras termékek 10,8, a cukor 8,4, az élelmiszerek pedig 6,9 százalékkal drágultak.

A kormány tétlenségének eredménye, hogy egyetlen év alatt 28 ezerrel nőtt a relatív szegénységben élő nyugdíjasok száma – húzta alá Dávid.

A szakértő úgy fogalmazott: a indítványuk nem reformértékű lépés, de legalább valamilyen módon kompenzálja az inflációt.

Dávid Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas-társadalomnak nincsenek tartalékai.

„Ezért is erkölcstelen, hogy a parlament csak novemberben szokta kiigazítani a nyugdíjasok inflációból fakadó veszteségeit.”

– tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy nemcsak a DK, de a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata is négyszázalékos, visszamenőleges nyugdíjemelést javasol.

Hozzátette: hosszú távú megoldást az adhat, ha visszanyúlnak a 2010. előtti vegyes indexálású nyugdíjszámítási módszerhez, amikor nem csak az inflációt, de a bérek változását is figyelembe vették a nyugdíjemelés kiszámításakor.

Videó:


.

Valódi Hírek