Ha tehetjük, ne menjünk a szabadba! – A katasztrófavédelem figyelmeztetést adott ki az érkező szélvihar miatt

Elérte Nyugat-Magyarországot a Ciara viharciklon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn és kedden már országszerte lehet számítani akár

90 km/órás sebességet

is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre.

A veszélyjelzés szerint főként a Dunántúlon lehetnek viharos (70-90 km/h) széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében az északnyugatira, nyugatira forduló szelet országszerte viharos (70-90 km/h), elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 km/h, itt néhol akár 100 km/h feletti) széllökések is kísérhetik.

A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé (a délnyugati országrész kivételével) viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

térkép: met.hu

„A Ciara nevű szélvihar fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat idézhet elő.

Ezért fontos, hogy tudatosan védekezzünk az erős szél ellen: zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket, valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.”

– írja a Katasztrófavédelem.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, viselkedjünk nyugodtan és körültekintően: keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk.

A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől.

Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).

Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat – teszik hozzá.

A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Valódi Hírek