Orbánék átverték a rendőröket: Kisebb lesz a béremelés, és a bérletért is fizetni kell

Elkezdték visszaszipkázni tőlük az 500 ezres prémiumot.

A vártnál szerényebb mértékű fizetésemelés és a plusz juttatások eltűnése várja a rendőröket a jövő hónaptól.

A megyei rendőr-főkapitányságokon dolgozók a Népszava értesülései szerint a napokban arról kaptak tájékoztatást, rendes, teljes árú bérlettel vehetik csak igénybe februártól a Volánbusz járatait, amelyekre eddig jelentős mértékű kedvezményt kaptak.

Mindez azért történt a napilap szerint, mert az rendőrség egyszerűen nem tudott megállapodni a társasággal 2020-ra vonatkozóan.

Akiknek a munkába járáshoz a Volánbusz járatai elengedhetetlenek a rendőrség kötelékéből, ezután

havi 30-40 ezer forintot

is el kell, hogy költsenek bérletre.

Ez februárban viszont már nem 100, csak 86 százalékban téríthető vissza.

A korábbi, átalánydíj-fizetős rendszer szerint viszont csak az igazolványukat kellett bemutatniuk a távolsági buszon az ingyen utazáshoz.

A Budapesten dolgozó rendőrségi hivatalnokok BKV-bérlettámogatása eközben már korábban megszűnt.

Ezentúl ők is a fizetésükből kell, hogy állják a havi 9500 forintos bérletet.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára a Népszavának elmondta, a változások főleg az agglomerációból bejáró kollégák mindennapi életét nehezíti meg.

Nekik mindenképpen járna egységes kompenzáció a felmerült járulékos költségek miatt.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendészeti és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, a béremelésnél is átverték a belügyes dolgozókat.

Az egyenruhások ugyan kaptak egy 10 százalékos kiegészítő juttatást év végén, ugyanakkor ez egyedi, és nem megfeleltethető az alapbér-emeléssel, amelyet a szakszervezet már rég követel az állománynak.

Például problémaként merült fel az is, hogy semmiféle garancia nem mutatkozik arra, hogy a külön juttatást jövőre is megkapnák.

Ezentúl bármilyen emelést a jelenleg fennálló helyzet szerint is a rendőrségnek kell kigazdálkodnia, plusz forrást nem kap a rendőrség erre a célra.

További probléma, hogy már tavaly év végén is kimaradtak a közigazgatási dolgozók az egyszeri, miniszteri rendeletben szabályozott bónuszból.

Nekik ez év elejére helyeztek kilátásba maximum 5 százalékos kompenzációt.

A közigazgatásiaknál azonban ez csak a maximum összeg, és az emeléseket csak a teljesítményértékelések után osztják majd ki.

A 10 százalékos emelés, amelyet az egyenruhás állomány végül február 5-én kapna majd meg, tehát számos rendőr esetében eleve elmenne a távolsági buszbérlet megvásárlására.

A szakszervezetek képviselői szerint a 2019 év végi 500 ezres prémium nem fogja állományban tartani őket, hiszen ilyesmi csak valóban lényegi, és nem egyedi juttatásként kieszközölt alapbér-emelés.

( Népszava / Mérce)

Valódi Hírek