A telefonban elhangzott szidalmazások, fenyegetések miatt nem engedték be rendőrök nélkül a mentősöket a borsodi faluba

Erről hangfelvétel is van.

Beszámoltunk róla, hogy péntek este meghalt egy ember a Borsod megyei Csenyéte községben. A beteghez mentőt hívtak, a mentősök azonban nem mertek rendőri segítség nélkül bemenni a faluba.

Az Országos Mentőszolgálat vasárnap délután közleményt adott ki az ügyben. Ebben azt írják: a bejelentés során elhangzott szidalmazások és fenyegetések indokolták, hogy a mentősöknek Csenyéte határában meg kellett várniuk a rendőrség kiérkezését.

Azt írják:

„A jelzett esetben a mentőhíváskor egy élettelenül fekvő férfiről tettek bejelentést, ezért két mentőegységet is riasztottunk, valamint a protokollnak megfelelően telefonon keresztül segítettük az ott tartózkodókat az újraélesztés megkezdésében.

A mentőket már telefonon keresztül szidalmazás, fenyegetés érte (az elhangzottakat hangfelvétel dokumentálja), ezért a helyszínre küldött bajtársainknak a biztonságos betegellátás érdekében rendőri segítséget, védelmet kértünk.

A házból kihozott beteg újraélesztését a mentők is folytatták, de a beteg életét sajnos nem lehetett megmenteni, a halál okát szakértői vizsgálat fogja tisztázni.

A veszélyeztetettség az ellátásban résztvevő mentők számára kritikusan nehéz helyzetet teremtett, szolgálatukat folytatni nem tudták, ezért számukra pszichológus segítségét biztosítjuk.

A hátrányos megkülönböztetés vádját visszautasítjuk, a mentők fontos alapértéke az egyenlőség, az a hivatásunk, hogy a lehető legjobb ellátást minden rászoruló számára egyformán biztosítsuk”

– zárul az Országos Mentőszolgálat közleménye.

(címlapkép: ujszo.com)