Hatalmas lelépőpénzt kapott Trócsányi, pedig nem is járt volna neki

Biztos nagy szüksége volt rá.

A volt igazságügyi miniszter az egyéves szabadságán túli szabadnapok után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges.

Trócsányi László összesen

bruttó 13 millió forintnyi

lelépési pénzzel távozott Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről a nyáron – szúrta ki a Blikk.

Ebből

  • 10,4 millió forintot végkielégítés
  • 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás

címen kapott.

A nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, függetlenül attól, hogy az érintett maga mondott le vagy felmentették, ami akkor is jár, ha európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját.

A két és fél milliós szabadságmegváltás viszont több kérdést felvet: Trócsányi az egyéves szabadságán túli szabadnapok után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges.

A Blikk számításai szerint másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak. Keresték az Igazságügyi Minisztériumot és Trócsányi Lászlót is, de egyik helyről sem kaptak választ.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója szerint politikai vezető tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltani nem lehet, ezt mondja ki a kormány tagjainak jogállásáról szóló, 2010-ben hozott törvényt.

Eszerint a volt igazságügyi miniszter sem kaphatott volna ekkora szabadságmegváltást.

Trócsányi László a Fidesz EP-listájának első helyéről jutott ki az Európai Parlamentbe, majd Orbán Viktor őt jelölte a következő magyar uniós biztosnak.

A politikus azonban meghallgatásáig sem jutott el, mert a jogi szakbizottság összeférhetetlenség miatt nem javasolta a tisztségre.

Trócsányi így európai képviselő maradt, az új magyar biztos pedig Várhelyi Olivér, a brüsszeli állandó képviselet addigi vezetője lett.

(via Blikk)

Valódi Hírek