Jávor Benedek kiakadt: Orbánék ki akarják hagyni az ellenzéki városokat az uniós pénzből

Kiszivárgott az ördögi terv.

Jávor Benedek szerdán a blogján hozta nyilvánosságra azt a prezentációt, amely alapján a Népszava hétfőn megírta: a kormány tervei szerint egyetlen fillér uniós forrás sem jutna Budapestnek a 2021-2027-es költségvetési ciklusban.

A bemutatót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készítette a következő hét évben Magyarországnak járó operatív programok támogatásainak felhasználásáról.

Ebben található egy térkép a fejlesztési területekről, amelyek Jávor elemzése szerint nem teljesen fedik a legszegényebb régiókat, a kormány tehát nehezen érvelhet azzal, hogy ezeket szeretné fejleszteni.

„Kiesik belőle Nógrád döntő többsége, Heves, Baranya, a Dél-Alföld szinte egésze, Somogy, amelyek pedig az előterjesztés saját térképe szerint is fejlesztésre szoruló területek”

– írja a volt EP-képviselő. Lefed viszont néhány fejlett régiót, köztük Sopron és a Balaton környékét, valamint Fejér és Komárom-Esztergom megye egy részét.

Jávor felhívta a figyelmet arra, hogy Miskolc kivételével az összes ellenzéki vezetésű megyei jogú város, valamint a nem fideszes többségű Békéscsaba is kívül esik a fejlesztési régiókon.

Ehhez képest a fideszes irányítás alatt álló Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok és Szekszárd beletartozik.

„Természetesen ez a rendszer önmagában még nem jelent forráselvonást. Az majd csak a gyakorlatban derül ki, hogy hogyan is terülnek szét a források az ország településein. Az azonban bizonyos, hogy a kidolgozott rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy

kiszorítsák az ellenzéki vezetésű nagyvárosokat az uniós fejlesztésekből”

– írja Jávor.

A prezentációban egyedül az „integrált területi eszköz” címszó alatt említik Budapestet, de ennél több nem derül ki erről.

Karácsony Gergely főpolgármester károsnak és álságosnak nevezte a terveket, a Palkovics-féle minisztérium viszont közleményben azt reagálta a Népszava állításaira:

„A kormány semmiféle döntést nem hozott a következő uniós pénzügyi ciklus forrásainak felhasználásáról” – írták, mert még nincs is megállapodás a 2021-27-es közös költségvetésről. Állításuk szerint „brüsszeli bürokraták” határozzák majd meg, hogy Budapest mennyi pénzhez juthat.

További részletek Jávor Benedek blogposztjában, >>erre<<.

Valódi Hírek